Svet
61 ogledov

Umrl Neil Armstrong

Neil Armstrong
1/11
Žurnal24 main
V 83. letu starosti je umrl Neil Armstrong - prvi človek, ki je stopil na Luno.

Kot poroča NBC News, je Armstrong umrl zaradi zapletov po operaciji srca, ki jo je imel pred tremi tedni.

Armstrong, ki je ob pristanku na Luni izrekel znameniti stavek "To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo", se je rodil petega avgusta leta 1930 v ameriški zvezni državi Ohio.

Za letenje se je navdušil zelo zgodaj in pilotski izpit je imel že pri 16 letih, še preden je lahko vozil avtomobil. Leta 1949 se je udeležil vojne v Koreji, po vrnitvi v domovino pa je postal testni pilot za novo vesoljsko agencijo Nasa.

Leta 1962 so ga izbrali med astronavte in štiri leta kasneje je poveljeval odpravi "Gemini", ki je opravila prvi uspešen priklop dveh vesoljskih plovil v orbiti.

Vrhunec kariere leta 1969

Vrhunec astronavtske kariere je doživel leta 1969, ko se je skupaj z Buzzom Aldrinom in Michaelom Collinsom z misijo "Apollo 11" odpravil na pot proti luni.

Ameriški predsednik John F. Kennedy je leta 1961 napovedal, da bodo ZDA do konca desetletja varno poslale človeka na luno in nazaj na zemljo. ZDA so takrat izgubljale v vesoljski tekmi s Sovjetsko zvezo, ki je oktobra 1957 uspešno izstrelila prvi umetni satelit sputnik, aprila 1961 pa poslale v vesolje prvega astronavta Jurija Gagarina.

"Orel je pristal"

Collins je ostal v poveljniškem modulu Columbia, Armstrong in Aldrin pa sta se z lunarnim modulom "Orel" spustila na zemljin naravni satelit. "Orel je pristal," so bile prve Armstrongove besede vodstvu misije na zemlji v Houstonu, nakar sta z Aldrinom ostal na luni skoraj tri ure, zbirala vzorce kamenja, fotografirala in se sprehajala.

Dogodek je po televiziji in radiju spremljalo 600 milijonov ljudi po svetu. Do zadnje misije leta 1972, se je po luni skupaj sprehodilo 12 ameriških astronavtov. Za Armstronga je bil Apollo 11 zadnja vesoljska misija, po kateri so sledile parade v New Yorku, Chicagu in Los Angelesu ter turneja po 22 državah sveta.

Armstrong je skušal v naslednjih letih ostati čim dlje od slave. Leta 1999 se je znova poročil s Carol Knight s katero sta živela v predmestju Cincinnatija Indian Hill. S prejšnjega zakona je imel Armstrong dva sinova.

Komentarjev 1
  • bojovi 21:52 25.avgust 2012.

    Jah no glede pristanka na luni kroži toliko teorij, ker so snemali v studiju če bi slučajno prišlo do kakega izpada da potem bi dopolnili s studijskim posnetkom. Tako trdijo Američani, ampak naj bo, pristal je in me pravzaprav malo ...prikaži več presenetila in ne na dober način tale novica.