Svet
42 ogledov

Umrl nemški pisatelj Günter Grass

Nemški nobelov nagrajenec Günter Grass EPA
Nobelov nagrajenec, najbolj znan po njegovem romanu Pločevinasti boben, je umrl v 88. letu starosti v Lübecku.

Günter Grass se je leta 1927 rodil v svobodnem mestu Danzig, današnjem Gdansku na Poljskem, kjer se je tudi šolal. Leta 1944 je bil vpoklican v nemško vojsko in deloval kot pomočnik v zračnih silah. Po koncu druge svetovne vojne je bil Grass zaprt v ameriškem vojaškem zaporu na Bavarskem, ki ga je zapustil leta 1946.

Leta 1959 je s svojim protivojnim romanom Pločevinasti boben dosegel svetovno slavo. Knjiga, ki govori o življenju posebneža Oskarja, je bila prevedena v 24 jezikov. Z uspehom svojega prvenca je Günter Grass postal stalnica v nemški literarni sceni, ob tem pa je zaslovel kot politični intelektualec, ki je iskal pozornost javnosti in ostro kritiziral družbene neenakosti v Nemčiji. Leta 1999 je bil nagrajen z Nobelovo nagrado za literaturo, švedska akademija je odločitev utemeljila z besedami, da je Grass "s svojimi igrivimi črnimi pripovedmi upodobil pozabljeni obraz zgodovine“, piše nemški portal Spiegel.de.

Leta 2006 je Günter Grass priznal, da je med vojno služil tudi v vrstah zloglasne SS. Prepozno za nekatere kritike, ki so mu očitali, da je njegov molk in pozno priznanje oškodovalo njegovo moralno avtoriteto. Aprila leta 2012 je Grass še enkrat sprožil val ogorčenja javnosti z do Izraela kritično literarno pesem Kar je treba povedati (Was gesagt werden muss). V pesmi, ki so jo objavili nemški Süddeutsche Zeitung, španski El Pais in italijanska La Reppublica, je Grass obtožil Izrael, da ogroža svetovni mir. Nekdaj priznanega socialista so kritiki označili za "prototipa izobraženega antisemita“. Svojo zadnjo knjigo je Günter Grass objavil leta 2010. 

Po informacijah hiše Günter Grass v Lübecku je pisatelj umrl za posledicami infekcije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.