Svet
12710 ogledov

Umrl predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli

David Sassoli Epa
Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je umrl zgodaj davi v bolnišnici v kraju Aviano na severovzhodu Italije, je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil njegov tiskovni predstavnik Roberto Ciullo. Star je bil 65 let.

Na Twitterju je kasneje Ciullo še zapisal, da bodo čas in kraj pogreba sporočili v prihodnjih urah.

Ravno v ponedeljek je Evropski parlament potrdil, da je Sassoli zbolel in da je zaradi zapletov pri delovanju imunskega sistema od 26. decembra v bolnišnici. 65-letni Sassoli je imel sicer že dlje časa resne težave z zdravjem, pred tem se je septembra lani zdravil zaradi pljučnice.

Sassoli, ki prihaja iz vrst evropskih socialistov (S&D), je bil za predsednika Evropskega parlamenta izvoljen julija 2019, mandat pa bi se mu v skladu z dogovorom treh največjih političnih skupin Evropske ljudske stranke (EPP), S&D in liberalcev (Renew) iztekel v tem mesecu. Sredi decembra lani je sporočil, da se za drugo polovico petletnega mandata ne bo potegoval.

Rodil se je v Firencah 30. maja 1956 in je bil član Evropskega parlamenta več kot deset let. Preden je vstopil v politiko, je bil novinar in kot napovedovalec na televiziji RAI precej znan javnosti. Bil je poročen in imel dva otroka.

Prihodnji teden bo v Strasbourgu prvo letošnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem naj bi izbirali novo vodstvo, ob predsedniku tudi podpredsednike parlamenta.

V EPP so novembra lani za kandidatko za predsednico parlamenta za drugo polovico petletnega mandata izvolili Maltežanko Roberto Metsola. Svojo kandidatko ima tudi Levica, in sicer špansko evroposlanko Siro Rego, v skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) pa so izbrali Poljaka Kosmo Zlotowskega.

 
Komentarjev 16
 • kapibara1 11:50 11.januar 2022.

  Včasih pa Matilda le na pravo mesto vseka

 • Luksi 08:26 11.januar 2022.

  Ni škode, če se prav spomnim nas je pred časom hudo kritiziral. Sicer fašista ne prenesem, ampak je še vedno prefsednik naše vlade in zato proslavljam smrt človeka, ka nas je napadal.

 • Avatar Leon
  Leon 07:30 11.januar 2022.

  Omemba cepljenja je po novem 8 smrtni greh ....