Svet
15 ogledov

Umrl še zadnji član misije

 Edgar Mitchell, Profimedias
Edgar Mitchell, šesti človek, ki je stal na Luni, je v petek umrl v kraju West Palm Beach na Floridi v ZDA, star 85 le

Umrl je le dan pred 45. obletnico misije Apollo 14, ki je postavila rekord v najdaljšem bivanju na Luni, navedbe ameriške vesoljske agencije Nasa povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Edgar Mitchell na Luni | Avtor: Profimedias Profimedias
Edgar Mitchell, Alan Shepard in Stuart Roosa so sestavljali tretjo astronavtska ekipa, ki je pristala na Luni. Osvojili so jo 5. februarja 1971 po načrtu, prvotno ustvarjenem za misijo Apollo 13, ki so jo po seriji tehničnih napak odpovedali.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je bil Mitchell zadnji še živeči član misije. Shepard je umrl leta 1998, Roosa pa leta 1994.

Misija je postavila rekord v najdaljši premagani razdalji na Luni in največjem tovoru, prinesenem z nje, saj so s seboj vzeli za 43 kilogramov kamnin. Prav tako so na Luni ostali rekordnih 33 ur, pri čemer so se dvakrat sprehodili zunaj plovila.

Ukvarjal se je z nepojasnjenim

Po koncu kariere v Nasi je Mitchell ustanovil Inštitut za nadnaravne znanosti, ki se ukvarja predvsem s paranormalnimi in psihološkimi aktivnostmi ter študijami še nepojasnjenega. Mitchell je tudi javno spregovoril o tem, da verjame v nezemljane in zdravljenje s pomočjo vere.

Leta 2011 ga je doletela tožba države, saj je nameraval na dražbi prodati kamero, ki jo je uporabljal na misiji. Pozneje je pristal na donacijo kamere muzeju Smithsonian, še poroča dpa.

dezurni@zurnal24

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.