Svet
176 ogledov

Umrl Steve Jobs, oče iPada, iPhona in iPoda

Steve Jobs.
1/5
EPA
V sredo je umrl Steve Jobs, soustanovitelj podjetja Apple in legenda tehnoloških inovacij. Jobs se je zadnja leta boril z rakom na trebušni slinavki. Star je bil 56 let.

Steve Jobs je za seboj pustil ženo Laurene Powell in tri otroke, hčerko pa ima tudi iz razmerja iz 70. let prejšnjega stoletja. Star je bil 56 let.

"Apple je izgubil vizionarja in kreativnega genija, svet pa izjemnega človeka. Tisti, ki smo imeli srečo, da smo ga poznali in delali z njim, smo izgubili dragega prijatelja in navdihujočega mentorja. Steve za seboj pušča podjetje, ki ga je lahko postavil le on. Njegov duh bo za vedno ostal temelj Appla," so zapisali na spletni strani podjetja.

V zadnjih letih se je Jobs spopadal s hudimi zdravstvenimi težavami. Zaradi raka na trebušni slinavki je leta 2004 prestal operacijo, leta 2009 pa so mu presadili jetra.

Stoji za ipodi, ipadi in iphoni

Ime Steve Jobs se povezuje s pametnimi mobilnimi telefoni iPhone, tabličnimi računalniki iPad, računalniki Mac in prenosnimi predvajalniki iPod.

Rodil se je 24. februarja 1955 v San Franciscu materi samohranilki, teden po rojstvu pa so ga posvojili krušni starši. Nedavno se je javno oglasil njegov 80-letni oče, ki si je želel enkrat v življenju videti sina, in poudaril, da mu ne gre za njegov denar.

Soustanovitelj, ki so ga za desetletje izrinili iz podjetja

Jobs študija ni končal, je pa v času študija spoznal Steva Wozniaka. Nekaj časa je delal v podjetjih Hewlett-Packard in Atari, leta 1976 pa je pri starosti 21 let skupaj s 26 let starim Wozniakom v garaži svojega družinskega doma ustanovil podjetje Apple Computer, poroča STA.

Jobs je leta 1985 po merjenju moči z Johnom Sculleyjem zapustil Apple in ustanovil podjetje Next Computer. Poleg tega je bil leta 1986 med soustanovitelji animacijskega studia Pixar.

Leta 1996 je podjetje Apple prevzelo podjetje Next. Jobs se je s tem vrnil v Apple in ga od leta 1997 naprej tudi vodil. Dokončno je zaradi zdravstvenih razlogov odstopil 25. avgusta letos. Nasledil ga je Tim Cook.

Komentarjev 2