Svet
5 ogledov

Umrl Suharto

Suharto je bil hudo bolan. Žurnal24 main
Nekdanji indonezijski diktator Haji Muhammad Suharto je umrl zaradi odpovedi organov, so sporočili iz bolnišnice, v kateri se je zdravil.

86-letni Suharto je bil 4. januarja sprejet v bolnišnico v Džakarti. Njegovo stanje je bilo kritično, saj je imel težave s srcem, pljuči in ledvicami. Zaradi odpovedi organov je v nedeljo padel v komo, iz katere se ni več zbudil.

Suharto je Indoneziji z železno roko vladal 32 let. Njegovo vladavino so zaznamovali poboji, kršitve človekovih pravic in korupcija. Suharto in njegovi sorodniki so si prilastili milijone dolarjev. Med njegovim vladanjem je Indonezija dosegla velik gospodarski napredek, a se kljub temu mnogi spominjajo njegove ere po represiji in usmrtitvi vsaj pol milijona komunistov.

Suhartova diktatura, o kateri imajo ljudje deljena mnenja, se je končala leta 1998, sledile pa so ji reforme, ki so omogočile svobodnejše medije, odpravo represivnih zakonov in uvedbo neposrednih predsedniških volitev. Zaradi slabega zdravja se mu je uspelo izogniti sojenju zaradi korupcije, zaradi pomanjkanja dokazov pa se je izognil sojenjem zaradi zločinov storjenih v Vzhodnem Timorju, Acehu in na Papui.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.