Svet
3 ogledov

Umrl veliki pisec znanstvene fantastike

Leta 1998 so pisatelja skoraj povzdignili v viteški stan, vendar je bila potrdit Žurnal24 main
Britanski pisatelj znanstvenofantastičnih knjig je v svojem 90. letu tiho preminil na Šrilanki. Avtor več kot sto knjig je umrl zaradi težav z dihanjem.

Šrilanka je bila dom Arthurja C. Clarka od leta 1956, ko se je po propadlem zakonu s svojim poslovnim partnerjem in družino preselil. Od leta 1995 pa je bil zaradi sindroma post-polio, virusne bolezni, ki prizadene predvsem mišice, prikovan na invalidski voziček. Zaradi težav z dihanjem je v zgodnjih jutranjih urah umrl.

 

Njegova najbolj znana dela:

• Konec otroštva (1953)

• The City and The Stars (1956)

• The Sentinel (1948) ter Encounter in the Dawn, ki sta podlaga Kubrickovemu filmu Odiseja 2001

• The Nine Billion Names of God (1967)

• Rendezvous with Rama (1973)

• Imperial Earth (1975)

• The Songs of Distant Earth (1986)

Clarke se je rodil 16. decembra 1917 na kmetiji v Mineheadu v angleški grofiji Somerset. Po osnovni šoli je kot prostovoljec služil domovini v drugi svetovni vojni. Prijavil se je v kraljeve letalske sile, kjer je deloval v tajnem oddelku pri razvoju radarskih sistemov, kjer je že napovedal možnost komunikacije prek satelitov. Po vojni se je odločil za študij matematike in fizike v Londonu. Leta 1976 je kot dopisni član sodeloval z ameriškim inštitutom za aeronavtiko in astronavtiko, vendar je kljub vsemu pisanje ostajalo njegova prva ljubezen. Navdih je iskal predvsem v vesolju, ki ga je začelo zanimati že v zgodnjih letih.

Njegovi živi in podrobni opisi raket, superračunalnikov in hitrih komunikacijskih sistemov so burili domišljijo milijonov bralcev. Svetovno slavo je požel, ko je režiser Stanley Kubrick za podlago za film Odiseja 2001 uporabil več njegovih besedil. Film govori o umetni inteligenci in o tem, kako grozljive so lahko njene posledice. Za svoje delo je prejel tudi več nagrad, kot so nebula ameriških pisateljev ZF (večkrat), hugo, ki jo podeljuje World Science Fiction Convention in nagrada mojstra ameriških piscev ZF.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.