Svet
15 ogledov

Umrl začetnik Greenpeaca

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Aktivist Jim Bohlen, ki ga štejejo za začetnika Greenpeaca, je v 84 letu starosti umrl na svojem domu v Kanadi.

 

Rojen je bil leta 1926 v New Yorku. Inženir Bohlen se je s svojo drugo soprogo leta 1967 preselil v Kanado zato, da ne bi v vietnamsko vojno vpoklicali njenega sina. V družini so bili vsi kvekerji, ravno pacifizem in nenasilje pa sta temelja te verske skupnosti.

Odhod Jima Bohlena s čolnom na aljaški otok Amchitka leta 1969, s katerim naj bi preprečil jedrski poskus na tem otoku, predstavlja začetek aktivnosti danes po vsem svetu poznane organizacije aktivistov Greenpeace.

V javnih razpravah je kot član Don't make a wave committe med drugim izpostavljal, da bi lahko jedrske poskuse na tem otoku preprečili le na ta način, da bi preprosto odšli tja. Ker so novinarji pograbili njegove predloge, jih je potem tudi preprosto moral uresničiti.

Odbor Ne ustvarjaj valov je prerastel v Zeleni mir; ko so se njegovi člani v sedemdesetih letih začeli posvečati zlasti zaščiti okolja, se je posvetil drugim aktivnostim. Aktivneje se je v organizaciji spet začel pojavljati v osemdesetih letih, in sicer v kampanji zoper jedrske poskuse na morju.

Kot predstavnik stranke Zelenih je kandidiral na kanadskih volitvah leta 1988, potem pa se je umaknil na svoj dom na otoku Denmanu. Ves čas se je zavzemal za obnovljive vire energije, boril se je proti jedrskim elektrarnam in predvsem proti jedrskemu orožju.

Zadnje štiri leta je bolehal zaradi Parkinsonove bolezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.