Svet
102 ogledov

Umrl zapornik velikega pobega

Jack Harrison je bil sestreljen že na prvi misiji v novembru leta 1942. (Foto: E Žurnal24 main
V 97. letu starosti je umrl zadnji preživeli velikega pobega iz zloglasnega taborišča Stalag Luft III, katerega zgodbo je pripovedoval tudi znameniti film iz leta 1963.

Jack Harrison je bil le eden izmed množice sestreljenih zavezniških pilotov, ki so preostanek druge svetovne vojne preživljali v nemškem taborišču Stalag Luft III.

Okoliščine pobega
Leta 1943 je angleški pilot Roger Bushell organiziral veliki pobeg iz taborišča. Načrt je bil, da bodo izkopali tri predore, ki bodo vodili v gozd izven taborišča. Poimenovali so jih Tom, Dick in Harry. Predori so morali biti zelo globoki in za to so potrebovali tudi zračno črpalko, da se ne bi kopači zadušili.

Marca 1944 je bil Harry končan in vojaki so počakali na noč brez lune. Predor je bil sicer malo prekratek in 76 možem je uspelo zbežati, zadnjega pa so opazili nemški vojaki in ga ujeli. Tudi ostali niso dolgo uživali na svobodi, saj so razen treh vse ujeli. Petdeset so jih ustrelili, ostale pa poslali nazaj v taborišče. Med ustreljenimi je bil tudi organizator pobega, poveljnik Bushell.

Filmska uspešnica
Spektakularni pobeg je daljnega leta 1963 doživel tudi filmsko uprizoritev v uspešnici Veliki pobeg (Great Escape). V filmu je zaigrala takratna smetana filmskega sveta, in sicer Steve McQueen, Charles Bronson, James Garner in Richard Attenborough.

Pazniki so mu prizanesli
Harrison se je pred vojno preživljal kot učitelj latinščine na akademiji Dornoch v britanskem  Sutherlandu, nato je bil kmalu vpoklican v kraljeve letalske sile (RAF), kjer je služil kot pilot. Sestreljen je bil že na prvi misiji v novembru leta 1942, nekaj mesecev zatem pa je pristal v omenjenem taborišču na poljski meji. Med dvesto zaporniki si je prislužil številko 98 in tudi mesto med zaporniki, ki so pripravljali veliki pobeg. Pobeg se je ponesrečil, vendar pa so Harrisonu nemški pazniki prizanesli.

Jack Harriosn s svojimi sojetniki v zloglasnem zaporu Stalag Luft III. (Foto: EPA)



Veteran je zadnja leta življenja preživel v domu za vojne veterane v britanskem kraju Bishopton. Umrl je pretekli petek. "Za večino je poosebljal vojnega junaka, nam je pomenil veliko več kot to," je dejala njegova hčerka Jane. "Bil je družinski človek, navdušen popotnik in izjemen atlet. Pogrešala ga bo cela družina, pozabila pa ga ne bo niti zgodovina," je še dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.