Svet
10 ogledov

Umrla bo, ker se je branila

Li Yan Amnesty International
Li Yan je v samoobrambi ubila svojega moža, ki jo je več let trpinčil. Obsodili so jo na smrt.

Li Yan je 3. novembra 2010 po 19 mesecih zakona ubila svojega moža. Ta jo je več mesecev trpinčil. Tistega usodnega dne je vinjen streljal vanjo z zračno puško, medtem ko je Li pomivala posodo. Ko jo je začel še brcati, je ženski prekipelo. Zgrabila je puško in ga z njo dvakrat udarila. Truplo je nato razrezala na majhne koščke, nekatere dele skuhala in vrgla v straniščno školjko. Umor je priznala sosedom, ki so obvestili policijo.

Sodišče jo je avgusta 2011 obsodilo na smrt zaradi naklepnega umora. Njeno pritožbo je višje sodišče sedaj zavrnilo. Ko bo izdan ukaz za izvršitev smrtne kazni, bo 41-letnica živela le še sedem dni.

Vedela, da je nasilen

Tan Yong je svoji zaročenki povedal, da je trpinčil vse tri svoje nekdanje žene. Obljubil je, da se bo poboljšal, a obljube ni držal. "Začelo se je že kmalu po poroki. Na njenem obrazu in nogah je ugašal cigarete. Po stanovanju jo je vlekel za lase in z njeno glavo udarjal po steni,“ je povedal Lijin brat.

Li ni ostala tiho. O družinskem nasilju je obvestila policijo, društvo za zaščito žensk, sosedski odbor … Predložila jim je celo dokaze – zdravniška in policijska poročila, pričevanja očividcev in fotografije svojih ran. Nihče ji ni pomagal.

Za zmanjšanje njene kazni se je na vrhovnem sodišču zavzelo več kot sto odvetnikov. Razburile so se številne organizacije in feministke. Peticijo, s katero se zavzemajo za Lijino življenje, je od novembra podpisalo že 8000 ljudi.

Družinsko nasilje je na Kitajskem zelo pogost pojav. Po uradnih podatkih naj bi bila zlorabljena vsaka četrta ženska.

Komentarjev 2
  • r.andreja 02:27 01.februar 2013.

    JackD: ... moti me malo tvoj komentar, ni da je grd ali napačen ampak preprosto bi ti rada rekla da se poskusi postavit v njeno kožo, da te nekdo nadleguje toliko in toliko časa, kaj bi ti storil ko bi ...prikaži več se ti "snelo"?! Mislim da bi bilo tudi s tabo nekaj hudo narobe, po dolgotrajnem zlorabljanju!Ne bom je zagovarjala, vendar smrtna kazen prav tako ni pravična!!!Pa brez zamere! LP

  • JackD 22:39 31.januar 2013.

    Branila se je? Potem ko je ubila moža se je še vedno branila? Zato je morala razrezati truplo na majhe koščke in jih skuhati???? se je bala, da bo vstal od mrtvih? Potem je še to vrgla v stranišče. Branila ...prikaži več ali ne. Tudi z njo je moralo biti nekaj hudo narobe!