Svet
12 ogledov

Umrla dva protestnika in policist

protesti egipt
1/15
Žurnal24 main
Na spletni poziv k dnevu upora se je v Egiptu odzvalo na 10-tisoče ljudi. Protesti zahtevali vsaj tri žrtve.
Videoposnetek protestnika, ki se zoperstavi vodnemu topu, si oglejte tukaj.

Iz pristaniškega mesta Suez poročajo o dveh smrtnih žrtvah spopadov med policijo in protestniki. Ubita sta bila dva protestnika. V Kairu pa je za posledicami poškodb umrl policist. Policija je v več mestih protestnike poskušala razgnati s solzivcem, ti pa so odgovorili s kamni.

"Naša ocena je, da je vlada Egipta stabilna ter da išče načine, kako se odzvati na legitimne zahteve in želje egiptovskega ljudstva," pa je podporo sedanjemu režimu izrazila ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton.

Iz Egipta poročajo, da policija na protestnike v Kairu in Aleksandriji strelja z gumijastimi naboji, vendar naj pazili, da se ne bi pretirano odzvali. Obstajajo tudi poročila o policistih, ki so bežali pred protestniki, po drugi strani pa so kamere ujele policista, ki je prestopil med protestnike.

Podobno kot v Tuniziji
V Kairu se danes odvijajo največje demonstracije v Egiptu v zadnjih letih. Oblasti so samo na ulice v središču Kaira poslale med 20 in 30 tisoč policistov.

Poziv k protestom se je razširil prek družabnih spletnih mrež Facebook in Twitter; tu je udeležbo napovedalo več kot 90 tisoč ljudi.

V primerjavi s Tunizijo Egipt pestijo podobne socialne težave, vendar pa protesti v tej državi (še) niso dobili enotne podpore s strani opozicije. Bistveno nižja kot v Tuniziji je sicer tudi izobrazbena stopnja prebivalstva, tako da ima organiziranje preko interneta manjši pomen kot v omenjeni državi.

O možnih nemirih v Egiptu smo nedavno pisali tukaj. Fotografije protestov si lahko ogledate tukaj.

Naveličani izrednih razmer
Protestniki zahtevajo odpravo že desetletja veljavnega zakona o izrednih razmerah in dvig minimalne plače. Egiptovski predsednik, 82-letni Hosni Mubarak, Egiptu vlada že 29 let. V 80-milijonskem Egiptu več kot 40 odstotkov ljudi živi pod pragom revščine, torej z manj kot dvema dolarjema na dan.

O protestnih shodih poročajo tudi iz drugega največjega egiptovskega mesta, Aleksandrije, ki leži na severu države, iz Asuana in Asiuta na jugu, več mest ob delti Nila, Ismailije ob Sueškem prekopu in severa Sinaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.