Svet
2227 ogledov

Umrla je nekdanja prva dama ZDA Barbara Bush

Barbara Bush
1/10
Epa
V 93. letu starosti je umrla nekdanja prva dama ZDA Barbara Bush.

Tiskovni predstavnik družine Bush je potrdil, da je nekdanja prva dama Barbara Bush umrla doma v krogu družine. Pred kratkim je bila na zdravljenju v bolnišnici, a so pred nekaj dnevi sporočili, da se je odločila prenehati z zdravljenjem. 

"Moja draga mama je umrla, stara 92 let. Laura, Barbara, Jenna in jaz smo žalostni, a naše duše so pomirjene, ker vemo, da je bila tudi ona mirna," je v izjavi zapisal njen sin in nekdanji predsednik ZDA George W. Bush. Poudaril je, da je bila njegova mama edinstvena ženska, ki je opravila veliko delo na področju opismenjevanja ljudi. Po njegovih besedah je mama, ki je vedno znala poskrbeti za smeh, to počela prav do zadnjega. 

Barbara Bush | Avtor: Epa Epa

Barbara Pierce Bush se je rodila 8. junija 1925 v predmestju New Yorka Rye očetu Marvinu Piercu in materi Pauline. Oče je bil izdajatelj revij, mama pa gospodinja oziroma v njenem primeru gospa, ki je hodila po sprejemih.

Po dobrem letu dni študija na kolidžu se je stara 19 let januarja 1945 poročila s prvim moškim, ki ga je poljubila, to je vojaškim pilotom Georgem Herbertom Walkerjem Bushem oziroma Bushem starejšim. Njun zakon je vzdržal 73 let in je zapisan v zgodovino kot najdlje trajajoči zakon predsednika v ameriški zgodovini.

Barbara Bush je bila od začetka do konca predvsem soproga ambicioznega moža, čeprav ni skoparila s svojimi mnenji zaradi česar je velikokrat zašla v težave. Bush starejši je bil v svoji karieri teksaški naftar, kongresnik, veleposlanik pri ZN, direktor Cie, podpredsednik in predsednik ZDA.

Barbara Bush | Avtor: Profimedia Profimedia

Imela sta šest otrok in najstarejši George Bush je leta 2001 prav tako postal predsednik ZDA. Barbara Bush je tako postala šele druga prva mati v zgodovini ZDA po Abigail Adams soprogi predsednika Johna Adamsa in materi predsednika Johna Quincyja Adamsa. 

Obenem je postala tudi prva babica ZDA zaradi hčera sina Georga. Drugi sin Jeb je postal guverner Floride, leta 2016 pa ga je Donald Trump skupaj z ostalimi vrgel iz tekme za predsednika ZDA.

Sinova Neil in Marvin sta postala poslovneža, hčerka Dorothy pa se je poročila z demokratskim lobistom. George in Barbara sta imela tudi hči Pauline, klicali so jo Robin, ki pa je v tretjem letu starosti leta 1953 umrla za levkemijo.

Barbarini lasje so takrat osiveli in kasneje je bila predmet šal, da je podobna prvemu predsedniku ZDA Georgu Washingtonu oziroma, da je bolj podobna materi Busha starejšega kot pa ženi.

Barbara Bush | Avtor: Profimedia Profimedia

Barbara Bush je napisala dve knjigi spominov in sicer leta 1994 in 2003, napisala pa je tudi dve knjigi o svojih psih.

V času moževe politične kariere in tudi kasneje je znala povedati marsikatero ostro, kot na primer leta 1984, ko je demokratsko podpredsedniško kandidatko Geraldine Ferraro posredno označila za psico. Za žalitev se je opravičila.

Nazadnje je razburila javnost leta 2005, ko je z možem obiskala žrtve poplav v centrih v Houstonu in na glas menila, da jim gre zelo dobro. V moževo politiko se ni vpletala, čeprav mu je doma dala vedeti, da se ne strinja s podporo republikancev orožju in nasprotovanjem pravici do splava. Njena snaha Laura Bush je v svojih spominih napisala, da je tašča znala imenitno užaliti prav vse njene prijatelje in znance.

Barbara Bush | Avtor: Epa Epa

Potem, ko je mož leta 1992 izgubil volitve proti demokratu Billu Clintonu sta se z Bushem starejšim preselila v Houston in začela življenje slavnih in premožnih upokojencev.

Za vroče poletne dni so Bushevi ohranili posestvo v Kennebunkportu v državi Maine. Zakonca Bush sta se posvetila dobrodelnim dejavnostim in po njima so poimenovali šole v Houstonu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • ode 17:30 18.april 2018.

    Takoj podpišem, da me pri 92 letih odklopijo od vseh aparatur.

  • jozicamurn 10:31 18.april 2018.

    Mogoče bi ta njen mož bil boljši od tistega sifilisa in gonoreje ter hiv pozitivnega Clintona? Kdo ve. Vsi pa so ponavadi koruptivni in se prilagajajo naftnemu/vojaškemu/bankirskemu lobiju, ki jih spravi na oblast. Seveda, ne smemo pozabiti še na narko ...prikaži več lobi, ki je pri teh elitnežih prav tako uspešen in nekdo jim mora dostavljati robo. Npr. Albanci to dostavljajo ceneje našemu snifferju Pahorju in v ZDA/VB tudi. Tako je po celem svetu, svet vodijo drogeraši hedonisti večinoma. Žalostno.

  • gregor51 08:38 18.april 2018.

    ja in...