Svet
30 ogledov

Umrla, ker ji je odstranil napačen organ

Trasplantacija Shutterstock
Britanka Amy Joyce Francis je umrla na operacijski mizi po tem, ko ji je izkušeni britanski kirurg namesto ledvice iz telesa po pomoti odstranil jetra.

Sedeminsedemdesetletna Britanka se je julija 2010 odpravila na operacijo karcenogene desne ledvice. Kirurgi so se odločili, da bodo opravili laparoskopsko operacijo, katere prednost je hitrejše okrevanje in manjši obseg kirurških ran. Na ta način bi namreč omogočili, da bi lahko levo ledvico začeli zdraviti hitreje.

Urolog Adam Carter je ob tem dejal, da odstranjevanje organa ni zapletena operacija in je zato prosil kirurginjo, ki še nikoli prej ni izvajala takšnega posega, da ga opravi. Začetek operacije je potekal brez zapletov.

Ko pa bi morala neizkušena kirurginja odstraniti ledvico, jo je zmedla potrebušnica, ki je bila zakrita z večjo količino tekočine kot običajno, poroča BBC News. Ni si več upala nadaljevati posega, zato je operacijo prevzel Carter.

Slednji je bil prepričan, da gre za ledvico in po običajni proceduri odstranil organ. V tistem trenutku je 77-letnici začel hitro padati krvni pritisk. Carter je takoj spoznal, da gre za napačen organ in poklical kolege, da bi lahko popravili zdravniško napako, a je bilo za upokojeno računovodkinjo že prepozno.

Carter se je družini za napako opravičil, sin Joyce Francisove Alan pa je opravičilo tudi sprejel, saj je, kot pravi, kirurg storil vse, kar je lahko, da bi rešil življenje njegove matere.

"Cenimo Carterjevo iskrenost in to, da je danes prišel na sodišče in upamo, da bomo lahko to čimprej pustili za sabo," je dejal.

Komentarjev 3
  • privat 07:38 14.januar 2012.

    pri nas bi to začuskali...! Umrl zaradi..bla bla

  • mia 11:56 13.januar 2012.

    absurd brez primere

  • Avatar Zala
    Zala 21:14 12.januar 2012.

    Priznanje in opravičilo kirurga je za naše zarmere nekaj nepojmljivega, nepredstavljivega. Si predstavljate, da bi slovenski kirurg priznal napaka?Kalan-Živčec in Kuštrin bi na koncu zatrjevala, da so se ledvice spremenile v jetra in revček kirurg je ostrmel nad čudežem, ...prikaži več ki se je zgodil pred njegovimi očmi.