Svet
5 ogledov

Umrla nekdanja prva dama ZDA Betty Ford

Betty Ford
1/7
EPA
V 93. letu starosti je v bolnišnici v Palm Springsu umrla nekdanja prva dama ZDA Betty Ford, po kateri je poimenovana najbolj slavna klinika za zdravljenje odvisnosti v ZDA. Njen mož Gerald Ford je umrl leta 2006, prav tako v 93. letu starosti.

Po smrti so sožalje izrazili vsi še živeči nekdanji predsedniki in sedanji ameriški predsednik Barack Obama, ki je poudaril, da je bila pokojna mogočna zagovornica zdravja in pravic žensk in je pomagala zmanjšati družbeno stigmo glede odvisnosti.

Betty Ford je bila glasna zagovornica pravice žensk do splava, svojega moža je pozivala, naj na odgovorne položaje imenuje več žensk, povsem odkrito pa je tudi govorila o svoji odvisnosti od alkohola in zdravil proti bolečinam.

Plesalka in manekenka

Betty Ford se je rodila v Chicagu kot Elizabeth Anne Bloomer. Pri 21 letih je šla v New York, kjer je delala kot plesalka in manekenka, po vrnitvi na srednji zahod pa se je poročila s prvim možem Williamom Warrenom.

Po petih letih zakona se je ločila in se leta 1948 poročila z Geraldom Fordom, nekdanjim odličnim igralcem ameriškega nogometa, odlikovanim vojnim veteranom in obetavnim republikanskim politikom.

Takoj po poroki mu je pomagala v kampanji za sedež v predstavniškem domu zveznega kongresa iz države Michigan. Ford je bil nato v kongresu 25 let in se je prebil do položaja vodje republikanske manjšine. Leta 1973 ga je predsednik Richard Nixon imenoval na položaj podpredsednika ZDA. Leto dni kasneje je zaradi afere Watergate Nixon odstopil in Ford je zasedel predsedniški položaj, Betty Ford pa je postala prva dama ZDA.

Bila je proti pomilostitvi Nixona

Bila je proti pomilostitvi Nixona zaradi škandala v zvezi z vlomom v sedež demokratske stranke v Washingtonu v kompleksu Watergate, vendar pa je Ford vztrajal, da je treba prekiniti prepire in ni želel države vleči skozi leta sodnih postopkov proti svojemu predhodniku. Pomilostitev je bila eden od glavnih razlogov, da Ford ni zmagal na naslednjih volitvah proti Jimmyju Carterju.

Leto dni po moževem porazu na volitvah se je Betty Ford podala na zdravljenje odvisnosti od alkohola in zdravil. Nato je postala odločna javna zagovornica boja proti odvisnosti in leta 1982 je skupaj z Leonardom Firestonom v kraju Rancho Mirage ustanovila slavno kliniko, ki nosi njeno ime.

Prav tako je osveščala javnost zaradi raka, za katerim je tudi sama zbolela in so ji odstranili dojko. Bila je tudi odločna zagovornica pravic žensk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.