Svet
30 ogledov

Umrla po 40 letih kome

Indija EPA
Medicinska sestra iz Mumbaia, ki je bila po krutem posilstvu leta 1973 več kot 40 let v komi, je danes umrla. 66-letna Aruna Shanbaug je bila v zadnjih letih v Indiji v središču razprav o evtanaziji.

Aruno Shanbaug je med nočno izmeno v bolnišnici novembra 1973 napadel čistilec, jo posilil in davil s pasjo verigo. Zaradi tega je sestra, ki so jo našli 11 ur po napadu, utrpela hude poškodbe na možganih in je bila vse odtlej v vegetativnem stanju. Napadalca so po sedmih letih zapora izpustili.

V zadnjih dneh je Shanbaugova zbolela za pljučnico, zaradi česar je bila priključena na respirator, danes pa je umrla, so sporočili iz mumbajske bolnišnice, kjer je bila na intenzivni negi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Evtanazije niso dopustili

Usoda Shanbaugove je bila v Indiji v zadnjih letih v osrčju razprav o zakonodaji o evtanaziji. Indija ne dovoljujejo evtanazije ali izstradanja, ki bi vodilo v smrt.

Razpravo o evtanaziji je sprožila prijateljica nesrečne sestre in novinarka Pinki Virani, ki se je leta 1999 obrnila na vrhovno sodišče in zaprosila, da bi Shanbaugova umrla dostojne smrti.

Sodišče je leta 2011 sprejelo prelomno sodbo, da je mogoče pri nekaterih na smrt bolnih pacientih izključiti naprave, ki omogočajo življenje, in s tem prvič dopustilo pasivno evtanazijo. Poudarilo je, da je to mogoče v izjemnih primerih, če za to obstaja prošnja družine, nadzirati pa jo morajo zdravniki in sodišča.

A vrhovno sodišče je zavrnilo prošnjo Viranijeve, da Shanbaugovo prenehajo prisilno hraniti, ker novinarka zakonsko ni bila pristojna, da za kaj takega zaprosi v imenu medicinske sestre. "Dejansko je umrla leta 1973. Danes se je zgodila še zakonita smrt," je Viranijeva danes komentirala novico o smrti prijateljice.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • vzev 16:40 18.maj 2015.

    Kako je s tem v Sloveniji? Ali imaš možnost izreči voljo, da te ne oživljajo. Držijo na aparatih? Vem, da v nekaterih državah to obstaja. Kako je v Sloveniji?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:03 18.maj 2015.

    Če se človk izreče preden se mu kej zgodi se naj pač spoštuje njegova želja. Če ne pa naj zdravniki naredijo vse da rešijo človeka...če pa mine recimo eno leto pa da ni nobenih izboljšanj naj se da pa sorodnikom ...prikaži večm možnost da sami stisnejo smrtno injekcijo katere vsebina potem potuje po cevki v pacienta. Zdravniki rešujejo življenja...ne jih silit da oni pritisnijo na stikalo za smrt. Naj pritisnejo to tisti ki imajo možnost odločanja..to so sorodniki. Ker je drgač če ti enmu naročiš al pa če sam to nardiš. In to je tko intimno odločanje da morš sam to nardit ko/če se ti to tud uradno dovoli.