Svet
969 ogledov

Umrla Vesna Vulović, stevardesa, ki je prevarala smrt

Češka tajna služba je skrbno skrivala resnico o nesreči letala. Žurnal24 main
Nekdanja stevardesa JAT-a, ki je edina preživela strmoglavljenje letala leta 1972, je umrla v Beogradu, v 67. letu starosti

Srbski mediji poročajo, da so posmrtne ostanke Vesne Vulović prijatelji našli v njenem stanovanju. Vzrok smrti ni znan, umrla pa naj bi že pred nekaj dnevi.

"Spomini me ves čas preganjajo"

Vulovićeva je bila edina preživela po hudi letalski nesreči nekdanje jugoslovanske družbe JAT leta 1972 nad takrat češkoslovaško vasjo Srbska Kamenica blizu nemške meje. "Spominjam se samo slike žensk z otroki, ko je letalo začelo padati na višini 10 tisoč metrov. ta slika potnikov me ves čas preganja. Veliko lažje je umreti," je pripovedovala. 

08_01_09_24sata_vesna_tekst | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vulovićeva je preživela, ker je bila privezana na svoj sedež v zadnjem delu letala, ki je po eksploziji padel na zasneženi del planine.

Klinično mrtva

"Telesa potnikov so padala po hišah, bila je zima, snežilo je. Ljudje so med trupli iskali preživele. Mene je našel nemški drvar, ki je sliušal moje klice na pomoč," je povedala v intervjuju. Letalo je bilo na poti iz Köbenhavna proti Zagrebu. Vesna je bila hudo poškodovana, imela je zlomljeno lobanjo, obe nogi in tri vretenca. Ko si je opomogla, je nadaljevala delo v družbi Jat, a ne več kot stevardesa.

"Štiri in pol ure sem bila klinično mrtva. Vendar se zdravniki niso predali." Takrat 20-letna Vesna je bila na letalu, ker je menjala kolegico.

Letalo sestrelili Čehi?

Nemški novinar Peter Hornung-Andersen je leta 2009 trdil, da ima dokaze, da je češka tajna služba poskušala prekriti resnico o vzroku nesreče JAT-ovega letala leta 1972 nad Srbsko Kamenico na Češkem. Po trditvah novinarja ni eksplodirala bomba, ampak je letalo sestrelila češka protizračna obramba. Poleg tega naj bi ob nesreči leteli le na nekaj več kot sto metrov višine. Tedanja češkoslovaška oblast pa je poskušala vse prikriti in si izmislila zgodbo o podtaknjeni bombi.
 
Vulovićeva je trditev, da so leteli na le nekaj sto metrih višine, označila za neumnost. "Še laikom je jasno, da na polovici poti ne moreš leteti nižje od 7000 metrov. 10.000 metrov in več pa je običajna višina pri mednarodnih letih!" j
 
Vulovićeva se je spominjala, da je med postankom v Köbenhavnu vstopil tudi bled, nervozen in zmeden mladenič, ki se je tresel kot šiba na vodi. Že takoj se ji je zdel sumljiv – prepričana je, da je ravno on podstavil bombo. Vendar pa ni hotela delati nepotrebne panike in o tem ni obvestila pilota.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • glicinija 14:01 25.december 2016.

    Ludvik, pregovor pravi, da si žlahte ne moreš izbirati, sosede pa lahko. Žal to ne velja za države.

  • micika 21:51 24.december 2016.

    tiho mulc,ki nimaš pojma,pejt k mamiki zizat še

  • Ludvik Miholic 18:12 24.december 2016.

    ZIVIM NA SVEDSKEM IN VESNA IMA PRAV BOMBO SO NASTAVILI HRVASKI USTASI TAKRAT SEM SE DOST DRUZIL Z USTASI PA TUDI Z BELOGRADISTAMI IN NAVODILA SO DOBIVALI IZ ZAGREBA TER ARGETINE KOT VESTE SO USTASI TUDI NASTAVILI PEKLENSKI STROJ V ...prikaži več BEOGRAJSKI KINODVORNI TER V STOKOLMU UBILI AMBASADORJA ROLOVICA TER UGRABILI SVEDSKI AVIJON IN TAKA USTASKA DRZAVA JE NASA SOSEDA KATERA NOSI PAVELICEVO ZASTAVO SAHOVNICO