Svet
26 ogledov

Umrla zaradi pika komarja

Žurnal24 main
Dva prebivalca Floride sta umrla zaradi pika komarja, ki je prenašal vzhodni konjski encefalitis. Gre za virus, ki je razširjen ob vhodni obali ZDA, na človeka pa se zelo redko prenaša.

Zaradi pika komarja, ki je prenašal omenjeni virus, sta prvega julija umrla neka ženska in njen majhen otrok. Oba sta sicer živela na območju Tampa. Bolezen, ki jo na kratko imenujemo tudi EEE, povzroči okužbo osrednjega živčevja. Zanjo pa je značilna visoka smrtnost, ker ne obstaja cepivo proti virusu.

"Gre za zelo redko bolezen," je dejal tiskovni predstavnik zdravstvenega ministrstva okrožja Hillsborough Steve Huard. Na leto tako za boleznijo zboli le nekaj posameznikov predvsem na območju atlantske obale in obale mehiškega zaliva.

 


Kljub temu pa je bolezen zelo smrtna, saj zaradi nje umre 33 odstotkov okuženih.

 

Oblasti v omenjenem okrožju so zaradi primera že uvedle preventivne ukrepe. Z letali tako preletavajo močvirnata področja in s pesticidi ubijajo komarje.

EEE je, kot že ime pove, bolj bolezen konj. Virus se na komarje vrste Culiseta melaneura prenaša iz močvirskih ptic. Bolezen je sicer najbolj razširjena v Severni Ameriki, vzhodno do Skalnega gorovja in v Južni Ameriki.

Pred izbruhom pri ljudeh pa se virus običajno pojavi pri konjih, največkrat pozno poleti ali zgodaj jeseni. Samo na Floridi so letos poročali že o 60 primerih konj, ki so bili okuženi z EEE.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.