Svet
13 ogledov

Umrli dve tretjini potnikov

Nesreča iranskega letala
1/9
Žurnal24 main
V nesreči iranskega letala, ki je včeraj strmoglavilo na severozahodu države, je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 77 ljudi, 26 pa jih je nesrečo preživelo poškodovanih.

Po prvotnih poročilih naj bi nesrečo letala boeing 727 družbe IranAir preživelo 50 ljudi, številke pa so se nato stalno spreminjale. Več ljudi je še vedno v kritičnem stanju.

Uradni podatki o številu potnikov na letalu sicer pravijo, da je bilo na njem med nesrečo 106 ljudi, od tega 12 članov posadke in 94 potnikov. Med potniki sta bila tudi dva otroka. Dva potnika sta jo očitno odnesla brez hujših poškodb.

Letalo bi moralo pristati v mestu Orumiyeh, ki leži na goratem področju ob meji s Turčijo, okoli tisoč kilometrov severozahodno od Teherana, od koder je krenilo.

Tragedija v GALERIJI

Že vzletelo je z enourno zamudo, nato pa je sinoči ob 19.45 po lokalnem času strmoglavilo v slabih vremenskih razmerah. Ob padcu na tla se je prelomilo v več delov, a do eksplozije ni prišlo. Strmoglavilo je tik pred pristankom.

Reševalce močno ovira slabo vreme, saj je na omenjenem področju okoli 70 centimetrov snega.

Ni delov, ni varnosti
Nesreče iranskih letal so dokaj pogoste, med razlogi za tako črno zgodovino pa je predvsem starost in iztrošenost letal, ki so slabo vzdrževana, saj zaradi sankcij Zahoda iranske letalske družbe ne morejo dobiti kakovostnih rezervnih delov.

Zadnja huda letalska nesreča v Iranu se je zgodila julija 2009, ko je tupoljev družbe Caspian Airlines v zraku zajel ogenj in je strmoglavil v bližini mesta Qazvin. Umrlo je 168 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.