Svet
19 ogledov

"Umrli in njihovi sorodniki so v naših mislih"

Svojci umrlih v nesreči letala Germanwings EPA
Sorodniki umrlih so se že začeli zbirati na letališčih v Barceloni in Dusseldorfu, kamor je bilo letalo na poti. Čakajo na novice reševalcev.

Nemška kanclerka Angela Merkel je do nadaljnjega odpovedala vse obveznosti. Globoko je pretresena, je povedal njen tiskovni predstavnik. Merkova se je po telefonu že pogovarjala s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom in španskim voditeljem Marianom Rajoyem. Jutri pa naj bi vsi trije obiskali kraj nesreče. 

Podpredsednik nemške vlade Sigmar Gabriel pa je na Facebooku zapisal:

Iz Francije prihajajo grozljive novice. Vsi smo pretreseni zaradi katastrofe, v kateri je umrlo toliko ljudi. Vsi mislimo tudi na njihove sorodnike, ki v tem trenutku potrebujejo vso potrebno podporo. Vsem izrekam sožalje v osebnem imenu in v imenu Nemčije. 

Predstavniki nemške vlade so medtem sporočili, da bodo na območje nesreče napotili ministra za promet in strokovnjake za letalsko varnost. "Ob teh težkih trenutkih so naše misli s sorodniki potnikov in članov posadke," je dejal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier

Sožalje izrekel tudi Obama

Sožalje svojcem in prijateljem žrtev na letalu je izrekel tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je dejal, da so v mislih in molitvah z evropskimi prijatelji. "Posebej srce parajoče je, ker je udeleženih toliko otrok in dojenčkov," je še izpostavil Obama misleč na razred 16 nemških učencev, ki je potoval na letalu. Med 150 ponesrečenimi pa naj bi bila tudi dva dvojenčka. 

Evropa je pretresena

Svojci umrlih v nesreči letala Germanwings | Avtor: EPA EPA

Oglasil se je tudi francoski predsednik Hollande, ki je dejal: "Vzrok za nesrečo zaenkrat še ni znan, narava nesreče pa nam daje slutiti, da preživelih ni."

Hollande je poudaril, da gre za tragedijo in pozval k solidarnosti. Poudaril je še, da je prizorišče nesreče zelo težko dostopno. 

Španski premier Rajoy pa je dejal: Lahko rečem le, da sem zaradi tragedije zelo žalosten. Naredili smo bomo vse kar lahko, da pomagamo družinam umrlih. 

Sorodnikom umrlih v nesreči je sožalje že izrekla tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc. "Ravnokar sem izvedela za nesrečo letala v Franciji. Mislimo na družine umrlih potnikov. Službe EU bodo pomagale pri preiskavi," je zapisala na Twiterju. 

 

 

Svojci umrlih v nesreči letala Germanwings | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 1
  • URIAH HEEP 16:58 24.marec 2015.

    Who was on the plane, maybe some russian scientists?Or some anti zionists?