Svet
10 ogledov

Umrli vsi ekvadorski rudarji

Reševanje ekvadorskih rudarjev je bilo neuspešno. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Po zasutju rudnika v Ekvadorju so reševalci našli trupla vseh štirih rudarjev. Medtem bo čilsko tožilstvo zaslišalo vseh 33 rešenih rudarjev.

Vsi štirje ekvadorski rudarji, ki jih je konec prejšnjega tedna zasulo v rovu rudnika zlata v mestu Portovelo na jugu države, so mrtvi. Reševalci so v sredo našli vsa trupla.

Rudarji so bili ujeti okoli 150 metrov pod zemljo, ko se je na njih zrušil strop rudnika. Reševalci so takoj začeli z reševanjem. Že v nedeljo je bilo znano, da sta umrla Paul Aguirre in Walter Vera, vodja rudnika, za pogrešana Angela Vero in Pedra Mendoso pa je še vedno ostajalo upanje. Včeraj so sprva našli dve trupli, nekaj ur kasneje pa še trupli drugih dveh rudarjev.

Kraj nesreče je obiskal tudi ekvadorski predsednik Rafael Corea in ocenil, da so reševalci naredili vse, kar je bilo mogoče.

Zaslišanje za čilske rudarje

Čilsko tožilstvo bo zaslišalo vseh 33 rudarjev, ki so bili dva meseca ujeti v rudniku San Jose 700 metrov pod površino. V okviru preiskave o vložitvi obtožnice proti lastnikom rudnika je tožilstvo že opravilo pogovor z enim od rešenih rudarjev, vodjo izmene v času nesreče Luisom Urzuo.

Naročili so tudi zdravniške preglede rudarjev, da bi ugotovili, ali so utrpeli kakšne poškodbe v povezavi z nesrečo. Ko bodo opravili vse pogovore in preglede, se bo tožilstvo odločilo, ali bodo nadaljevali kazenski postopek.

Sorodniki ujetih rudarjev so vložili dve kazenski ovadbi proti lastnikoma rudnika in proti vladi. V odškodnini zahtevajo 12 milijonov dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.