Svet
4 ogledov

Umrlo 15 nasedlih kitov

Žurnal24 main
V že tretjem takšnem incidentu v zadnjih nekaj mesecih, je na obali umrlo 15 nasedlih kitov. Kar 33 pa so jih uspeli pravočasno preusmeriti nazaj na odprto morje.

Kiti so nasedli kar dvakrat. Prvič v soboto, ko so jih prostovoljci odvrnili nazaj na odprto morje. A kiti so se v nedeljo vrnili in za 15 izmed njih je pomoč prišla prepozno.

(Foto: 3news.co.nz)

 

Da pa se je 33 od skupaj 48 kitov pravočasno rešilo ima zasluge 80 prostovoljcev, ki so prišli na pomoč. O pravilnem delovanju, v primeru nasedlih kitov, so domačini namreč sedaj že poučeni, saj so ti v zadnjih nekaj mesecih na obali nasedli že tretjič. Kite so tudi pravočasno opazili, saj so se, po poročanjih lokalnih medijev, preden so nasedli, hranili v zalivu, kar je bližnje prebivalce opozorilo na njihovo bližino. Zaliv je namreč zelo plitek in voda pa polna blata, zato je možno, da so kiti med lovom za hrano izgubili orientacijo in priplavali preblizu obale.

Skupaj je v zadnjih mesecih umrlo 125 kitov, le 43 pa se jih je uspelo rešiti. Veliko število kitov med potovanjem iz vod Antarktike do območij, kjer se hranijo, nasede na obalah Nove Zelandije vsako leto. Strokovnjaki pravega razloga za te incidente še niso odkrili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.