Svet
13 ogledov

Umrlo 307 ljudi, več milijard škode

(Foto: YouTube)
1/9
Žurnal24 main
Divjanje tornadov v ZDA je do zdaj terjalo 307 življenj. Nastalo je za več milijard škode. Po besedah Obame gre za eno najhujših naravnih nesreč.

Tornadi in nevihte, ki so pustošili pa osmih zveznih državah na jugu ZDA, so terjali najmanj 307 žrtev in povzročili za več milijard dolarjev škode, poroča Reuters.

V zvezni državi Tennessee je v neurjih in poplavah umrlo najmanj 30 ljudi, enako število v Misisipiju. V Georgii je umrlo najmanj 13 ljudi, v Arkansasu 11, v Virginiji sedem, v Misuriju pa trije.

V Alabami umrlo 37 ljudi
Najhuje je prizadeta Tuscaloosa v zvezni državi Alabama, kjer je nastal eden največjih tornadov v zgodovini države. Po do zdaj znanih podatkih je umrlo 37 ljudi. Številne ceste so neprevozne, uničenih je na tisoče domov in poslovnih stavb.

Divjanje 160 tornadov v kombinaciji z nevihtami pa ni prizaneslo še sedmim zveznim državam: Arkansasu, Georgii, Kentuckyju, Misisipiju, Misuriju, Tennesseeju in Oklahomi. Naselja so zravnana z zemljo, električne napeljave so uničene, veter je lomil drevesa in uničeval avtomobile; nastala je ogromna škoda. Gre za najhujšo katastrofo po Katrini, ki je leta 2005 prizadela New Orleans.

Razdejanje, ki ga je povzročil tornado, si oglejte tukaj.

Ljudje so se skrili v kadi, omare in kleti
Številna trupla so našli pod ruševinami, morebitne preživele pa še vedno iščejo reševalne ekipe in dva tisoč vojakov. Ljudje so pred tornadi poskušali ubežati na različne načine – zavetje so iskali v kadi, omarah, kleteh. Angela Smith, ena izmed preživelih v mestu Tuscaloosa, je reševalcem povedala, kako se je skrila v omaro: "Uspelo mi je. Skrila sem se v omaro, si obraz pokrila z blazino ter prosila za življenje, saj me je tornado začel dvigovati."

Pomagal bo tudi Obama
Da gre za katastrofalno naravno nesrečo, je na tiskovni konferenci dejal tudi predsednik ZDA Barack Obama. Najhuje prizadeti zvezni državi Alabama pa je odobril denarno pomoč. “Čeprav realna škoda ne bo znana še nekaj dni, bomo spremljali dogajanje ter pomagali ljudem," je dejal Obama v izjavi za medije. V petek bo obiskal Alabamo in se srečal s tamkajšnjim guvernerjem. "Želi, da vsak Američan, ki ga je prizadela nesreča, ve, da bo zvezna vlada storila vse, da bo ljudem  pomagala pri obnavljanju."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.