Svet
1332 ogledov

Umrlo deset članov iste družine, med njimi osem otrok

Izrael Palestina
1/5
Epa
V izraelskem letalskem napadu je bila danes v Gazi uničena stavba, v kateri sta imeli svoje prostore ameriška tiskovna agencija AP in katarska televizija Al Jazeera. Spopadi zahtevali žrtve med civilisti.

V izraelskem letalskem napadu je bila danes v Gazi uničena 13-nadstropna stavba, v kateri sta imeli svoje prostore ameriška tiskovna agencija AP in katarska televizija Al Jazeera. Novinar AP je sporočil, da je izraelska vojska pred tem posvarila pred napadom. Uničenje stavbe je potrdila tudi Al Jazeera. Televizija je predvajala tudi posnetke, kako se je stavba po letalskem napadu zrušila.

Lastnik porušenega stolpa Džala Džavad Mehdi je sporočil, da ga je pripadnik izraelske obveščevalne službe eno uro pred napadom posvaril, da so lahko stavbo evakuirali. V telefonskem pogovoru z agentom je moledoval za dodatne minute, da bi lahko novinarji pred evakuacijo tudi vzeli vso opremo. Agent je prošnjo zavrnil.

Izrael je medtem sporočil, da je letalo napadlo stolpnico, ki je gostila vojaško opremo palestinskega gibanja Hamas. "Stavba je gostila tudi pisarne civilnih medijev, za katerimi se teroristična skupina Hamas skriva in uporablja za človeški ščit," so dodali.

protesti Izrael Palestina | Avtor: Epa Epa

Med mrtvimi več deset otrok

Obstreljevanje, ki se zaostruje od ponedeljka, je terjalo najmanj 139 življenj na strani Palestincev, med njimi je najmanj 39 otrok. Palestinski reševalci so sporočili, da je v napadu danes umrlo tudi deset članov iste družine, med njimi osem otrok in dve ženski. Umrli so v zrušenju trinadstropne stavbe v begunskem taborišču Šati. Tiskovni predstavnik Hamasa je napad označil za vojni zločin.

Izrael medtem poroča o najmanj devetih smrtnih žrtvah obstreljevanja Hamasa z raketami. Med žrtvami sta tudi otrok in vojak.

Egipt je medtem danes odprl svojo mejo z Gazo in dovolil, da je deset reševalnih vozil iz palestinskega ozemlja prepeljalo huje ranjene Palestince, ki se bodo zdravili v Egiptu.

Izrael Palestina | Avtor: Epa Epa

Pri tokratni zaostritvi gre za enega najhujših konfliktov med Izraelom in Hamasom ter njegovimi zavezniki od leta 2014. Izbruhnil je po tednih napetosti med Izraelci in Palestinci v vzhodnem Jeruzalemu, kjer so v ponedeljek na Tempeljskem griču vnovič izbruhnili spopadi med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami. To je vodilo v hitro zaostritev in obstreljevanje med obema stranema.

Spopadi so se v petek razširili na Zahodni breg, kjer je bilo ubitih najmanj deset Palestincev, več sto pa ranjenih. Tu so izbruhnili nasilni protesti mladih Palestincev, ki so izraelske vojake obmetavali s kamenjem, molotovkami in drugimi izstrelki. Izraelci so jim odgovorili s solzivcem, gumijastimi naboji in pravim strelivom.

Protesti v več evropskih mestih

Na tisoče protestnikov se je zbralo v več evropskih mestih, med drugim v Londonu, Madridu in Parizu, kjer so protestirali v podporo Palestincem in obeležili dan katastrofe. Med drugim so opozarjali, da to, kar se dogaja na območju Gaze, ni vojna, ampak genocid, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Londonu se je zbralo več tisoč protestnikov, ki so med drugim vzklikali "Osvobodite Palestino". Od Hyde parka so se podali do izraelskega veleposlaništva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

protesti Izrael Palestina | Avtor: Epa Epa

Iz Madrida poročajo o okoli 2500 protestnikih, številni med njimi so se ovili v palestinske zastave. "Španijo in evropske oblasti želimo prositi, naj ne sodelujejo z Izraelom, ker s svojo tišino sodelujejo," je povedala 25-letna medicinska sestra Ikhlass Abousousiane, ki se je udeležila shoda.

Obeležili so tudi današnji dan katastrofe (nakba), ko se Palestinci spominjajo ustanovitve države Izrael oziroma izgona in bega okoli 750.000 Palestincev, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove po koncu prve arabsko-izraelske vojne leta 1948.

Protestniki so se v podporo Palestincem kljub prepovedi zbrali tudi v Parizu. Policija je shod namreč prepovedala, da bi preprečila morebitno antisemitsko nasilje v času najsilovitejših spopadov med Izraelom in Palestinci od leta 2014. Zaradi shoda so v francoski prestolnici namestili 4200 policistov, ki so protestnike skušali razgnati tudi z vodnimi topovi in solzivcem. Na severu prestolnice se je kljub temu zbralo več tisoč ljudi.

Shodi sicer potekajo tudi v več drugih francoskih mestih, med drugim v mestih Montpellier in Toulouse.

protest Izrael Palestina Pariz | Avtor: Epa Epa

V Nemčiji pa so se protestniki med drugim zbrali v Berlinu in Hamburgu. V nemški prestolnici je proti izraelskemu vojaškemu posredovanju v Gazi protestiralo okoli 120 ljudi, v Berlinu je sicer napovedanih več shodov. Podobno je okoli 120 ljudi mirno protestiralo v Hamburgu, v rokah so držali zemljevide palestinskih ozemelj in palestinske zastave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V več nemških mestih so se v preteklih dneh odvili protiizraelski shodi, poročali so tudi o antisemitskih incidentih. Nemška vlada je ostro obsodila antisemitska dejanja na protestih in obljubila okrepitev varovanja judovskih institucij.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Janez 06:47 16.maj 2021.

    Pobijati civilno prebivalstvo, med njimi otroke v vojni je zločin po mednarodnem pravu. Izraelci so zločinci. Jih genocid ni ničesar naučil??

  • Avatar NX11
    NX11 21:00 15.maj 2021.

    Izrael nič ne krade. So bili tam že pred več kot 4.000 leti dokler jih Arabci niso pregnali.

  • jakec1575 18:41 15.maj 2021.

    Cikel je vsakokrat isti. Izrael sprozi povod. Zaprtje dostopa do moseje al aksa, napade brutalno palestinske protestnike. Hamas kot vpjasko krilo sprozi rakete in nasede provokaciji, izrael izvede letalske napade in vzame se par 100ha palestinske zemlje kot nagrado. Zgodovina ...prikaži več kraje ozemlja ne laze. Tudi predlogi s figo vv zepu izraela o dveh drzavah ne. Jajo kot jajo. Kdor mu da vec.