Svet
69 ogledov

Umrlo je več kot 25.000 žensk in 2500 moških

Sachsenhausen
1/4
EPA
Preživeli, njihovi svojci, politiki in drugi so se danes zbrali na slovesnostih ob 70. obletnici nacističnih koncentracijskih taborišč Sachsenhausen in Ravensbrück.

V koncentracijskem taborišču Ravensbrück je bilo zaprtih okoli 132.000 žensk in otrok ter 20.000 moških več kot 40 nacionalnosti. V taborišču je trpelo tudi 2230 Slovenk, več kot 200 pa jih je tam tudi umrlo.

Sovjetska Rdeča armada je taborišče osvobodila 30. aprila 1945 in tam našla okoli 2000 preživelih. Umrlo je več kot 25.000 žensk in 2500 moških. Danes so se spominu na žrtve in trpljenje poklonili z minuto molka, molitvijo in prižiganjem sveč.

"Zlo preži povsod. Pravočasno ga moramo prepoznati," je opozorila predsednica mednarodnega odbora za Ravensbrück, Annette Chalut.

Nemška ministrica za izobraževanje Johanna Wanka je poudarila, da ne smemo molčati, če smo priča rasizmu, antisemitizmu ali ekstremizmu. Iz grozot nacionalsocializma izhaja dolžnost in odgovornost, je menila.

"Naše kolegice ne smejo biti pozabljene"

Osrednje spominske slovesnosti v Ravensbrücku se je danes udeležilo več kot 1000 ljudi z vsega sveta, tudi skoraj 90 nekdanjih internirank. "Naše kolegice, ki so tu izgubile življenje, ne smejo biti nikoli pozabljene," je ob tem poudarila Chalutova.

Popoldne se je slovesnost ob 70. obletnici osvoboditve odvila še v nekdanjem koncentracijskem taborišču Sachsenhausen blizu Berlina. Tam je udeležence nagovoril nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier in poudaril, da ima Nemčija odgovornost nikoli pozabiti svoje grozljive preteklosti. To pomeni, da mora nasprotovati nepravičnosti in vsem oblikam ksenofobije in diskriminacije.

Minister je izpostavil nedavne napade na tujce, primere požigov begunskih centrov in proteste proti islamu. Medtem se število prosilcev za azil skokovito povečuje.

"Ali želimo živeti v državi, kjer je še vedno prisoten antisemitizem in izključevanje? Kjer gorijo domovi azilantov? Kjer je mladi mož na podzemni železnici pretepen, ker je Jud?" je izpostavil Steinmeier.

"Želimo državo, kjer ljudje množično gredo na ulice in kričijo dolgočasne slogane proti vsemu, kar vidijo kot tuje? Je to naša država? To ni odprta država, ki jo želi večina Nemcev," je bil prepričan.

V Sachsenhausnu je bilo zaprtih več kot 200.000 ljudi, na deset tisoče pa jih je tam umrlo. Ko so sovjetske in poljske sile 22. in 23. aprila 1945 taborišče osvobodile, je bilo živih le kakih 3000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Steinmeier je še dodal, da je upoštevajoč zgodovino skoraj "čudež", da Nemčija in Izrael sedaj gojita "globoko prijateljstvo", ki ga zaznamuje 50 let diplomatskih odnosov in ponovni "razcvet judovskega življenja" v Nemčiji.

Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 20:10 19.april 2015.

    Koliko se imamo radi med sabo je Sachsenhausen in Ravensbrück samo uvod.

  • _wind_ 19:35 19.april 2015.

    Jao, nič ne rečem, ampak bila je vojna in takrat se dogajajo packarije. Ni nobenih čudežev, vsak narod je enkrat drugega klal. Naj malo odložijo svoje krone.. te številke bodo počasi bledele, glede na to, kako danes muslimani koljejo ostale.. ...prikaži več brez taborišč, sredi ulice.