Svet
15 ogledov

Umrlo več kot 130 novinarjev

Bomba v Turčiji Reuters
Med opravljanjem dela naj bi v letu 2012 umrlo najmanj 130 novinarjev, so sporočili iz organizacije Novinarji brez meja.

Iz letnega poročila organizacije Novinarji brez meja je razvidno, da je letos umrlo najmanj 88 novinarjev in 47 blogerjev. V primerjavi z lani se je število mrtvih povečalo za tretjino. Gre za nov žalostni rekord. Vse od leta 1995, ko je organizacija začela objavljati poročila, še niso zabeležili tako visokega števila smrtnih žrtev. „Največ novinarjev je umrlo v Siriji, zaradi nasilja talibanov v Pakistanu in v državljanski vojni v Somaliji,“ so razložili in dodali, da med novinarjem nevarne države spadata tudi Mehika in Brazilija, kjer ulicam vladajo preprodajalci drog.

Število mrtvih med blogerji se je v primerjavi z letom 2011 prav tako povzpelo, in sicer s 5 na 47. Največ jih je umrlo v Siriji.

Največ novinarjev in blogerjev pa je bilo aretiranih v Turčiji, kjer se je poglobil spor s Kurdi, in na Kitajskem. Sledijo Eritreja, Sirija in Iran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.