Svet
62 ogledov

Umrlo vseh 150 potnikov in članov posadke

Airbus A320, Germanwings
1/5
EPA
V francoskih Alpah, blizu kraja Barcelonette, je strmoglavilo letalo Airbus 320 nemškega nizkocenovnika Germanwings.

Na potniškem letalu, ki je bilo na poti iz Barcelone v Dusseldorf, je bilo 144 potnikov in šest članov posadke. Kot navajajo francoske oblasti, je vseh 150 umrlo. Na krovu 16 dijakov in dva njihova učitelja iz nemškega zahodno mesta Haltern.

Skupaj naj bi bilo na letalu 67 Nemcev in 45 Špancev. Lufthansa, ki ima v lasti Germanwings, je sporočila, da zaenkrat ne morejo še potrditi narodnosti vseh posameznikov, ki so bili na letalu. Kdo vse je bil na letalu, naj bi preverjali tudi pri družinah posameznikov, ki so bili na seznamu potnikov.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu pravijo, da so v rednem stiku s pristojnimi organi v Franciji, Nemčiji in Španiji, a zaenkrat še niso prejeli nobene uradne informacije glede seznama potnikov. "Indicov, ki bi nakazovali, da bi bili med ponesrečenimi potniki tudi slovenski državljani, zaenkrat ni," so še sporočili iz ministrstva in ob tem pojasnjujejo, da se nanje tudi ni obrnil noben slovenski državljan, ki bi iskal informacije o eventualno pogrešanih svojcih.

Našli črno skrinjico

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve, ki je na poti na kraj nesreče, je potrdil, da so prvi reševalci na prizorišču - na višini okoli dva tisoč metrov - našli ostanke strmoglavljenega letala. Policisti so s kraja nesreče sporočili, da nesreče ni preživel nihče, preiskovalci pa bodo po njihovem rabili več dni, da najdejo posmrtne ostanke vseh umrlih. Območje, kjer je letalo strmoglavilo, je namreč zelo težko dostopno. 

Francoske oblasti so ob tem potrdile, da so črno skrinjico letala že odkrili. Novinarka CNN Hala Gorani pa je ob tem poročala, da so ji je vodja reševalcev povedal, da razbitine ne presegajo velikosti manjšega avtomobila.

 

Francoski časopis je medtem objavil prve fotografije s prizorišča nesreče na katerih so vidne razbitine, ki so razpršene po zelo velikem območju.

Na kraj nesreče na poti 80 gasilskih enot 

Airbus 320 prevoznika Germanwings, ki je nizkocenovna sestrska družba Lufthanse, je strmoglavil blizu manjše visokogorske vasice Barcelonette na jugu Alp.

Ob 10:47 je pilot poslal klic v sili, nato pa je ob 11:20 letalo izginilo z radarjev, poroča francoski časopis Le Figaro

Le Monde pa poroča, da odhaja na kraj nesreče 80 gasilskih enot in več kot 200 policistov. 

Španski nadzorniki letalskega prometa so potrdili, da je letalo družbe Germanwings zapustilo Barcelono ob 8:55 po loklanem času - imelo je dvajset minut zamude. Zakaj je do zamude prišlo, na letališču niso znali pojasniti. 

Med letom je bil pilot v stiku z nadzorniki letalskega prometa v Marseillesu od katerih je zahteval takojšnje dovoljenje za spust.

Letalo družbe Germanwings ni oddalo klica v sili, so sporočili francoski kontrolorji letenja: “Ker smo z letalom izgubili radijski signal in zaradi nenadne izgube višine, je kontrolor letenja, ki se je pogovarjal z letalom sprožil najvišjo stopnjo alarma." 

Gerard Feltzer, strokovnjak za letalski promet je pri tem poudaril, da je bilo letalo zelo nizko že preden je oddalo zahtevo za spust. Po njegovih ocenah sta se morala pilot in kopilot že pred tem soočati z resnimi težavami, nato pa so nadzorniki z letalom izgubili stik.

Lufthansa: Ne vemo še, kaj še šlo narobe

"Ne vemo še natančno, kaj se je zgodilo z letom 4U 9525. Izrekam sožalnje družinam in prijateljem naših potnikov in članov posadke. To je črn dan za Lufthanso," je dejal Carsten Spohr, predsednik uprave nemškega letalskega prevoznika. 

Letalski prevoznik Germanwings je medtem na družabnih omrežjih barve svojega logotipa spremenil iz oranžno vijolične v črno. 

Strmoglavljeno letalo je bilo staro 23 let

Letalska družba je imela sicer doslej izvrstno zgodovino, ko gre za varnosti - gre za prvo nesrečo katerega od njenih letal. Strmoglavjeno je bilo s 24 leti med starejšimi. 

Družba Germanwings je začela delovati leta 2002 ima 15 aktivnih letal Airbus A320. Povprečna starost letal v njihovi floti je 13,8 let. Airbus je model 320 dal v promet leta 1988, trenutno jih obratuje 3.660.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.