Svet
161 ogledov

Uničili bodo najbolj uničujočo jedrsko bombo

Jedrska bomba Shutterstock
V Teksasu bodo uničili zadnjo od najbolj uničujočih ameriških jedrskih bomb B53 – slednja je namreč 600-krat močnejša od bombe, ki so jo Američani vrgli na Hirošimo ob koncu druge svetovne vojne.

Zadnji sestavni deli bombe bodo uničeni danes v tovarni za razgradnjo orožja Pantex Plant blizu Amarilla v ameriški zvezni državi Teksas. Samo uničenje bombe pa je del programa ameriškega predsednika Baracka Obama za zmanjšanje števila jedrskega orožja.

Jedrska bomba B53 je bila za uporabo pripravljena leta 1962, ko je kubanski voditelj Fidel Castro dovolil namestitev sovjetskih jedrskih izstrelkov na Kubo. Takrat se je svet znašel na robu jedrske vojne. Do premirja med velesilama in umika jedrskega orožja s strani Sovjetske zveze je prišlo po tem, ko so ZDA umaknile jedrsko orožje iz Turčije.

B53 je bila velika kot manjši kombi in je tehtala 4545 kilogramov. Po podatkih ameriškega združenja znanstvenikov je bila 600-krat močnejša kot bomba, ki so jo ob koncu druge svetovne vojne Američani vrgli na Hirošimo. Odvrgel bi jo bombnik B-52, namenjena pa je bila za uničenje podzemnih vojaških zmogljivosti, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Zaradi starejšega načina izdelave in starosti inženirjev, ki so jo izdelali (nekateri izmed njih so že umrli ali pa so že v pokoju), je sam proces uničenja trajal leto dni. Inženirji so namreč morali razviti zapletena orodja in nove postopke za razgradnjo bombe.

Komentarjev 1
  • Tilen Moravec Kokalj 15:01 25.oktober 2011.

    Najmočnejša bomba je tsar bomba ko so jo izdelal rusi, velka 8m teška 21 ton