Svet
17 ogledov

Uničili opremo za izdelavo kemičnega orožja

Prihod inšpektorjev ZN v Sirijo EPA
Inšpektorji OPCW so v Siriji pregledali 21 od 23 krajev, povezanih s proizvodnjo in hrambo kemičnega orožja, dveh pa zaradi slabih varnostnih razmer niso mogli.

Sirija je še pred iztekom roka ta petek uničila vso opremo za proizvodnjo kemičnega orožja, je danes sporočila Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW).

Kot so sporočili, je njihova misija skupaj z misijo inšpektorjev Združenih narodov "preverila - in pričala uničenju - vse kritične opreme za proizvodnjo in mešanje/polnjenje" kemičnega orožja, ki jo je pred tem prijavila Sirija.

Dveh krajev, kjer se nahaja ta oprema, zaradi neprestanih spopadov inšpektorji niso mogli obiskati. A kot so danes zatrdili pri OPCW, so opremo iz teh dveh krajev prepeljali na druge lokacije, ki pa so bile pregledane.

OPCW ima sicer v skladu s časovnico svoje misije do petka čas, da obišče vse sirske kraje s kemičnim orožjem in nadzoruje uničenje vse opreme za proizvodnjo tega orožja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.