Svet
3 ogledov

Univerza se je odzvala prepočasi

V tragičnem pokolu na univerzi Virginia Tech je umrlo 32 študentov in predavatel Žurnal24 main
Vodstvo univerze Virginia Tech, na kateri se je zgodil najbolj krvav pokol na šoli v ameriški zgodovini, bi lahko s hitrejšim odzivom rešilo več življenj.

To je ugotovitev preiskave odziva vodilnih ob tragičnem dogodku aprila letos, v katerem je korejski študent Čo Seung Hui postrelil 32 svojih vrstnikov, predavateljev in zaposlenih na univerzi, nato pa sodil še sebi.

Z opozorilom študentom bi se dogodki lahko razpletli drugače, je zapisano v poročilu, ki ga je pripravil osemčlanski odbor. Odbor, ki ga je sklical guverner Virginije Tim Kaine, ugotavlja, da univerza kljub očitnim znakom Čojeve duševne motenosti ni učinkovito posredovala. Vodstvo univerze bi moralo po njihovem mnenju namreč izdati opozorilo ali odpovedati predavanja, potem ko je Čo ustrelil prvi dve žrtvi v študentskem domu.

Čo je namreč svoj morilski pohod začel v študentskem domu in ga dve uri pozneje nadaljeval na univerzi, kjer je ubil še 30 študentov in predavateljev ter na koncu tudi sebe. V času med obema streljanjema je Čo ameriški televizijski mreži NBC poslal 28 videoposnetkov, tekst s 1800 znaki in 43 fotografij.

Če bi odpoved predavanj lahko preprečila umor nekaterih študentov in predavateljev, pa Čojevega morilskega pohoda, v katerem je uresničil svojo fantazijo maščevanja, po vsej verjetnosti ne bi mogla preprečiti.  "Iz tega, kar vemo o njegovem duševnem stanju in načrtih o izvedbi pokola, lahko sklepamo, da bi svojo fantazijo najverjetneje izživel kje drugje, na univerzi ali zunaj nje," je še zapisano med ugotovitvami preiskave.

Policija na univerzi je glede na ugotovitve preiskave, ki jih je v sredo objavil ameriški časnik The New York Times, uradno pa naj bi jih predstavili danes, prehitro sklepala, da je bilo njeno ukrepanje po prvem streljanju ustrezno. Sledila je nekemu drugemu osumljencu, za katerega je sklepala, da ga ni več v naselju.

Policija je poleg tega vedela, da je bil Čo, ki se je v ZDA preselil s svojo družino iz Južne Koreje, leta 2005 obravnavan v psihiatrični bolnišnici, potem ko sta se dve študentki pritožili nad njegovim nenavadnim vedenjem in ker je kazal samomorilska nagnenja. Vendar vodstvo univerze zaradi varovanja zasebnosti ni imelo dostopa do njegove zdravstvene kartoteke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.