Svet
27 ogledov

Upad tujih turistov v Turčiji. Prihajajo na Jadran?

Obala Turčije Shutterstock
Turčija je do konca februarja letos zabeležila deset odstotkov manj tujih gostov kot v istem obdobju lanskega leta, kažejo uradni podatki, ki so jih objavili včeraj.

Največji upad turški turizem beleži s strani ruskih gostov; teh je bilo v prvih dveh mesecih letošnjega leta v primerjavi z lanskimi številkami manj kar za dobro polovico. Podatki veljajo za obdobje pred nedavnimi terorističnimi napadi v tej državi, v katerih je v Ankari umrlo 38 ljudi, v Istanbulu pa štirje. Za slednji napad je odgovornost prevzela Islamska država, za prvega pa kurdski militanti.

Upad tujih gostov se je pokazal že pred tem, in sicer po napadih v januarju, ko je na turističnem območju Sultanahmet umrlo deset nemških gostov, odgovornost pa so ravno tako prevzeli džihadisti Islamske države.

Turizem predstavlja ključno vejo turškega gospodarstva, zato si tamkajšnja vlada prizadeva preprečiti potencialne izgube v prihajajoči poletni sezoni. Turški premier Ahmet Davutoglu je prejšnji mesec najavil več milijonov dolarjev vreden paket pomoči prizadeti turistični industriji.

Konkretnih napovedi, kam naj bi se preusmerili gostje, ki bi sicer počitnikovali v Turčiji, še ni, a naši južni sosedje se že nadejajo, da se jih bo dobršen del odločil ravno za počitnice ob Jadranu.

Po uradnih podatkih so tuji turisti v lanskem letu Turčiji prinesli prihodke v znesku dobrih 31 milijard dolarjev.

Komentarjev 1
  • jozicamurn 11:44 31.marec 2016.

    Super, sedaj pa povišajte storitve na 2 eur za kozarec mleka in vodo 2 eur ter pico 12 eur, senčnike na plaži 10 eur na dan in parking 20 eur na dan.Da si bodo zapomnili kam naj se NE ...prikaži več vračajo. Ne vem pa kaj bomo naredili z mlako od morja, ki jo imamo. Rib ni, vse je izropano s kočaricami in veliko ježkov je ter meduz.Žalostno je kako nismo čuvali našega jadrana in le še na otokih (katerih nimamo) je čutiti svežino. Tukaj so sedaj hrvati v visoki prednosti, ampak zaradi cen, ki jih bodo tam videli letos pomeni da naslednje leto lahko pozabijo na 30% ljudi.