Svet
11 ogledov

Upadlo gojenje koke

Kokain Shutterstock
Gojenje koke je v Boliviji močno upadlo, kaže nacionalno poročilo za leto 2011, ki so ga v ponedeljek objavili Urad ZN za droge in kriminal (UNODC) in bolivijske oblasti. Območje, na katerem gojijo koko, se je od leta 2010 zmanjšalo za 12 odstotkov in je lani obsegalo 27.200 hektarjev.

Bolivijske oblasti so lani uničile pridelek koke na 10.500 hektarjih, kar je 28 odstotkov več kot leto poprej. Letni pridelek je znašal 48.100 ton, medtem ko so leta 2010 poželi 55.500 ton koke.

Na zakonitih trgih je cena listov koke narasla za 31 odstotkov, na nezakonitih pa za 16 odstotkov.

Predstavnik urada ZN v Boliviji Cesar Guedes je ob tem poudaril, da je gojenje koke bolj privlačno zaradi višjih cen in da je treba pridelovalcem ponuditi vzdržne alternative, če želijo dolgoročno zmanjšati njeno pridelavo.

Ljudje v Boliviji tradicionalno žvečijo liste koke ali iz njih kuhajo čaj, s tem pa lajšajo učinke visoke nadmorske višine ali lakoto, uživajo pa jo tudi v okviru običajev, še posebej primarna ljudstva.

Po podatkih UNODC, ki poročilo skupaj z bolivijskimi oblastmi pripravlja od leta 2003, je kljub manjši pridelavi tržna vrednost listov koke v Boliviji lani zrasla. Znašala je 353 milijonov dolarjev, potem ko je leta 2010 dosegla 310 milijonov dolarjev, kar pomeni 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda te latinskoameriške države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.