Svet
9 ogledov

Upanja za 153 rudarjev skoraj ni več

Kitajski rudniki veljajo za najnevarnejše na svetu. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Skupina reševalcev je danes vstopila v rudnik na severu Kitajske, kjer je že šest dni ujetih 153 rudarjev. Znakov življenja niso zaznali.

Reševalci so po vrnitvi iz rudnika povedali, da niso zaznali nobenih znakov življenja. Razmere pod zemljo so opisali kot "zapletene". V jašek so skozi cev spustili telefon v upanju, da bodo slišali glasove ali kakšen drug znak življenja, vendar želenega cilja niso dosegli.

Upanje, da so rudarji pod zemljo še živi, se je včeraj okrepilo, saj so reševalci v ceveh, ki so jih speljali v poplavljeni jašek, slišali trkanje in klice.

Najmanj 3000 reševalcev poskuša iz rudnika izčrpati vodo in rešiti delavce, ki so se v času nesreče nahajali višje od nivojev, ki jih je zalila voda. Nivo vode je od nedelje upadel za pet metrov, delavci pa vsako uro načrpajo približno 2000 kubičnih metrov vode.

Po navedbah oblasti je voda rudnik zalila, ko so delavci prebili steno starega jaška, polnega vode. 153 delavcev je delalo na devetih nivojih in nekateri med njimi so bili nad vodo, ki je v nedeljo poplavila jašek. Nekaj deset delavcev, ki so bili na nivojih nad vodo, bi lahko preživelo poplavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.