Svet
7 ogledov

Upata, da Grčija ostane v evroobmočju

merkel hollande
1/3
Reuters
Nemška kanclerka in novi francoski predsednik sta po prvem srečanju poudarila, da želita, da Grčija ostane članica območja evra. Dejala sta še, da bosta Nemčija in Francija storili vse za vnovičen zagon rasti grškega gospodarstva.

Francoski predsednik Francois Hollande je ob svojem prvem srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel dejal, da bi morala Evropa preučiti vse možne ukrepe za spodbudo gospodarske dejavnosti in rasti.

Hollande je na novinarski konferenci z Merklovo povedal, da si oba želita, da Grčija ostane v območju evra. Izrazil je upanje, da bodo volivci 17. junija na volitvah pokazali strinjanje. "Upam, da Grkom lahko rečemo, da so Grki, da je Evropa pripravljena za dodajanje ukrepov za pomoč in podporo pri rasti in gospodarski dejavnosti, tako da bo Grčija spet zabeležila rast," je dejal Hollande.

Sodelovanje v dobro vse Evrope

Merklova je izpostavila pomen nemško-francoskega prijateljstva, ki je po njenem pomembno tudi za razvoj dogajanja po vsej Evropi. Po besedah Hollandea je skupna želja Francije in Nemčije sodelovati za dobro Evrope. Ob tem se je francoski predsednik zavzel za pravične in spoštljive odnose med državama.

"Grčija spoštovati zaveze"

Glede predčasnih volitev v Grčiji, ki so po propadu današnjega zadnjega poskusa oblikovanja nove grške vlade neizogibne, je Hollande izrazil upanje, da bodo Grki na volitvah potrdili zavezanost območju evra. Poudaril je še, da mora Grčija spoštovati zaveze, ki jih je v zameno za pomoč v dolžniški krizi dala mednarodni skupnosti.

Ob tem se je zavzel za nove evropske ukrepe, ki bi v Grčiji povečali gospodarsko rast. Pri tem ne bi smeli ostati le pri besedah, ampak bi morali ukrepe za zagon rasti čutiti tudi v praksi, je dejal.

Zaradi strele zamujal k Merklovi

Pri tem ni bil na srečo nihče poškodovan, a se je moralo letalo vrniti v Pariz, predsednik in njegovo spremstvo pa so se nato vkrcali na drugo letalo. To je že odletelo proti Nemčiji.

Po besedah predstavnika francoskega obrambnega ministrstva Gerarda Gacheta je letalo tipa falcon 7X malo po vzletu zadela strela, zato se je vrnilo na pregled v letalsko oporišče Villacoublay.

Hollande se je zatem skupaj s spremstvom vkrcal na drugo letalo, falcon 900, ki je kmalu poletelo proti Nemčiji.

Hollande je danes prisegel kot predsednik Francije, nato pa za novega premierja imenoval svojega zaveznika in dosedanjega vodjo socialistov v parlamentu Jeana-Marca Ayraulta.

Po tej predsedniški nalogi se je odpravil v Berlin na sestanek z Merklovo, s katero namerava spregovoriti o fiskalnem paktu in grški politični krizi.

Komentarjev 2
  • mirko 10:04 16.maj 2012.

    Upam da bo Grčija čimprej izstopila in nato še Irska, Španija, Italija in mogoče še celo hlapci Slovenci. Zaradi oderuških obresti, ki jih morajo države plačevat za kredite se uničujejo gospodarstva v državah katere so bile pred vstopom v evro ...prikaži večo monetarno enoto v solidni gospodarski formi. Največ profita od obresti pa imajo posojilodajalci iz tako imenovanih razvitih-bogatih držav, kot so Nemčija, Francija, ZDA,... Gre se torej za izkoriščanje preko finančnega sistema katerega si je zgradil neoliberalni kapitalizem z raznimi borzami in bonitetnimi hišami. Če bi države imele svojo lastno valuto jim pri državnih investicijah sploh ne bi bilo potrebno najemat kreditov in odplačevat oderuških obresti, ker bi denar same po potrebi tiskale.

  • Delavec 19:34 15.maj 2012.

    malo za hec...Bog je že sporočil kaj si misli o njem...