Svet
34 ogledov

Upokojenci bodo lahko imeli s. p.

upokojenec računalnik Shutterstock
Zaenkrat bodo podaljšali prehodno obdobje.

Na ministrstvu za delo zagotavljajo, da bodo za samostojne podjetnike, ki bi morali po pokojninski reformi zaradi upokojitve do konca leta zapreti s. p. ali se odločiti za status zavarovanca, podaljšali prehodno obdobje. "V približno tednu dni bo znano, kako bo to urejeno v zakonodaji," je dejal državni sekretar na ministrstvu Dejan Levanič.

Iz Državljanske liste so sporočili, da se je minister za notranje zadeve in predsednik stranke Gregor Virant v imenu Državljanske liste zavzel za razveljavitev določbe pokojninskega zakona, ki upokojencem prepoveduje opravljanje samostojne dejavnosti. Po besedah vodje poslanske skupine DL Riharda Braniselja je neformalni dogovor o tem v koaliciji dosežen.

V skladu s pokojninsko reformo se morajo samostojni podjetniki, ki so že upokojeni, a še vedno delajo, do konca leta odločiti bodisi za status upokojenca bodisi za status zavarovanca. Tako morajo zapreti s. p. ali pa se znova vključiti v zavarovanje. Sočasni status zavarovanca in upokojenca razen izjemoma namreč ni dopusten.

Komentarjev 2
  • Greta Hribar 23:02 13.november 2013.

    Sem ZA, da je v veljavi stari zakon, ko lahko se lahko samostojni podjetnik upokoji in ima še naprej s.p., s tem, da ima delavce redno zaposlene. S.p. se malo razbremeni, delavcem pa še vedno nudi redno zaposlitev. Davke itak ...prikaži več plačuje državi. Moj primer: jaz se upokojim čez 2 leti, delavka zaposlena pri meni pa čez 6let. To se pravi , da jo dam na čakanje 4 leta pred upokojitvijo. KDO JO BO ZAPOSLIL????? 4 leta bo v breme države. Tako bi imela s. p. še toliko časa, da se lahko moja delavka normalno upokoji.Po novem zakonu pa se meni ne splača imeti še naprej s.p.Tam zgoraj malo premislite...

  • YASSIR 22:53 13.november 2013.

    Zanimiva povezava če koga zanima kako je Slovenija v EU med državami ki so najbolj povečale zadolženost www.denarinfinance.com/?p=1250predlagam ogled galerije je lepo prikazano