Svet
19 ogledov

Upor na ladji Gorch Fock

Na jadrnici, na kateri Nemci trenirajo svoje mornarje, so se dogajale nenavadne Žurnal24 main
Na dan prihajajo podrobnosti o razmerah na nemški vojaški šolski jadrnici Gorch Fock. Po lanskem usodnem padcu kadetinje z jambora je sledil upor vojakov, je v javnost prišlo prejšnji teden.

Inštruktorji naj bi se ob postanku ladje v nekem pristanišču popolnoma napili, nato pa sprožali požarne alarme in nekega kadeta prisilili, da čisti njihovo bruhanje. Drugemu naj bi med tuširanjem inštruktorji, ki so se imeli za člane ameriške neonacistične zaporniške tolpe Arijska bratovščina, naročili, naj se, ker je na ladji tako kot v zaporu, skloni in s tal pobere plastenko šampona.

Kapitan jadrnice Norbert Schatz, ki so ga že suspendirali, se je po ladji pogosto sprehajal samo v kopalkah in opravljal le absolutni minimum svojih obveznosti. Spolne insinuacije naj bi bile nekaj vsakdanjega, prihajalo naj bi celo do spolnega nadlegovanja.

Podrobnosti po pisanju Spiegla izhajajo iz pričanj kadetov pred posebnim pooblaščencem bundestaga za obrambo Helmutom Königshausom, ki je danes predstavil svoje letno poročilo o zlorabah v nemški vojski.

Kadetinja umrla pri padcu
Jadrnica Gorch Fock je pozornost nemške javnosti vzbudila minuli teden, ko se je izvedelo, da se je več vojakov na jadrnici uprlo svojim nadrejenim. Do upora je prišlo po smrtonosnem padcu 25-letne kadetinje z jambora. Incident se je zgodil novembra lani, ko je bila jadrnica na severovzhodu Brazilije.

Schatz naj bi kadetom zato zagrozil, da jih bo poslal nazaj v Nemčijo in jih razglasil za nesposobne opravljanja vojaške službe, štirje od njih pa so bili celo obtoženi vzpodbujanja k uporu, za kar je zagroženih do 10 let zapora.

Nemško obrambno ministrstvo je ob izbruhu afere Schatza suspendiralo ter sprožilo preiskavo o dogajanju na jadrnici. Tarča kritik je sicer tudi sam obrambni minister Karl-Theodor zu Guttenberg, ker na ministrstvu razmer niso imeli pod nadzorom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.