Svet
18 ogledov

Upor v Egiptu tudi po vzoru Srbije

Protestnikom, ki so zrušili Hosnija Mubaraka, je za vzor služilo gibanje, ki je Žurnal24 main
Ne le revolucija v Tuniziji, na ideje egiptovske mladine k uporu so vplivale tudi izkušnje srbskega gibanja Odpor, piše New York Times.

Revolucijo v Egiptu je navdihnilo tudi zrušenje Slobodana Miloševića v Srbiji. To je za New York Times (NYT) povedal Ahmed Maher, eden od organizatorjev protestov v Egiptu.

Prevzeli so namreč model srbske organizacije Odpor (Otpor), je povedal Maher. Ta je v praksi izvajala ideje ameriškega političnega teoretika Gena Sharpa, ki so se prilegale tudi Egiptu, piše NYT. Osnovna ideja Sharpa je, da je nenasilje najučinkovitejši način za zoperstavitev policijski državi. Če je odpor nasilen, ga policijska država namreč lahko zatre s silo, posredovanje pa upraviči z vzdrževanjem miru in stabilnosti v državi.

Kot še piše NYT, se je egiptovsko mladinsko odporniško gibanje 6. april po srbskem Odporu zgledovalo tudi pri izbiri simbolov. Obe gibanji namreč ponazarja stisnjena pest.

Še več, nekateri člani gibanja 6. april so za to, da so se srečali s člani gibanja Odpor, celo odpotovali v Srbijo, piše NYT.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.