Svet
16 ogledov

"Uporaba kemičnega orožja nesprejemljiva"

Sirija Reuters
Svet za nacionalno varnost o razmerah v Siriji in nedavnem napadu s kemičnim orožjem v predmestju Damaska.

"Stališče Slovenije je, da je za nas nesprejemljivo, da se uporablja kemično orožje, še zlasti proti civilnemu prebivalstvu," je v ponedeljek ob prihodu na Strateški forum Bled povedal zunanji minister Karl Erjavec.

Svet za nacionalno varnost sestavljajo predsednica vlade, ministri za obrambo, notranje in zunanje zadeve, finance ter pravosodje, generalni sekretar vlade in direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije. Kadar svet obravnava vprašanja nacionalne varnosti, so na sejo vabljeni še predsednik republike, predsednik DZ, predsednik največje opozicijske stranke v DZ ter predstavniki drugih državnih organov.

"Počakati je treba na rezultate inšpektorjev ZN, ki bodo povedali, kaj se je v resnici dogajalo v Siriji. Zdi pa se, da je režim Bašarja al Asada uporabil kemično orožje," je v ponedeljek na Bledu dejal Erjavec. "Če bomo to dopuščali kot mednarodna skupnost, potem se nam ne piše nič dobrega," je dodal.

Krize v Siriji se je v otvoritvenem nagovoru BSF dotaknila tudi premierka Alenka Bratušek in obžalovala, da se mednarodna skupnost ni zmožna lotiti reševanja tega konflikta. "Pogovori v VS ZN morajo pripeljati do odločitev in dogovora o poti naprej. Zločini se morajo nehati, primer Sirije pa bi moralo prevzeti Mednarodno kazensko sodišče," je dejala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.