Svet
20 ogledov

Uporabljajte Chrome, pravijo strokovnjaki

Google chrome Žurnal24 main
Nemška agencija za varnost informacijske tehnologije (BSI) v zadnjem poročilu uporabnikom spleta svetuje, naj uporabljajo spletni brskalnik Chrome, saj je po njihovem najbolj varen.

"Vaš internetni brskalnik je bistven del pri uporabi interneta in zato predstavlja glavno tarčo spletnih napadov," so zapisali v BSI. "Z uporaba Google Chroma v povezavi z nekaterimi drugimi ukrepi lahko bistveno znižate možnosti uspešnega IT napada."

Med najmočnejša orožja Chroma BIS uvršča učinkovit "peskovnik", torej sistem izolacije delovanja brskalnika od operacijskega sistema računalnika, tihi način posodobitev in učinkovit nadzor nad delovanjem Adobe Flasha, poroča Suddeutsche.de. Drugi brskalniki teh orodij nimajo ali pa niso tako izpopolnjena, trdijo pri BSI, ki so pred dvema letoma vzburkali svetovno javnost, ko so odsvetovali uporabo Microsoftovega Internet Explorerja zaradi takratne velike varnostne luknje.

Istočasno pa pri BSI opozarjajo uporabnike, naj vključijo samodejno posodabljanje operacijskega sistema in zaščite pred virusi.

Slovenci (še) zaupamo lisički

Chrome, čeprav najmlajši med veliko trojico brskalnikov, saj se je pojavil šele konec leta 2008, je iz meseca v mesec bolj popularen. Po podatkiih StatCounterja ga po vsem svetu uporablja že 28,4 odstotka uporabnikov spleta. Firefox je padel na tretje mesto s 24,8 odstotki, medtem ko Internet Explorer (IE) še vedno prevladuje s 37,5 odstotki. iPROM-ova novembrska analiza slovenskega trga brkalnikov pa kaže, da je Firefox z 41,2 odstotka pri nas najbolj priljubljen, medtem ko je Chrome z 20,1 odstotka tretji, potem ko je močno okrepil položaj od pomladnega merjenja.  drugem mestu je s 34,9 odstotka IE, na četrtem in petem pa Safari in Opera.

Komentarjev 3
  • patriot5 22:35 05.februar 2012.

    Uporabljam Firefox in ga bom še naprej.

  • recesija 22:08 05.februar 2012.

    Jaz še vedno uporabljam internet explorer 6.

  • soncnica 21:24 05.februar 2012.

    že dolgo časa zvesta GC. Lisička me je razočarala, Chrome pa (zaenkrat) še ne ;)