Svet
10 ogledov

Upornika mučil vladni vojak

(Foto: Survival international) Žurnal24 main
Indonezijske oblasti so potrdile, da je domnevnega upornika mučil vladni vojak. Na spletu se je namreč pojavil videoposnetek, na katerem se vojaki znašajo nad moškim.

Iz kratkega videoposnetka je razvidno, kako vojak v uniformi muči moškega, ki kleči in ima zvezane roke, ter ga zaslišuje. Da bi bilo mučenje še hujše pa so, kot je ravidno iz posnetka, moškemu zažgali tudi genetalije. Kdo muči ujetnika iz posnetka ni razvidno, je pa mogoče občasno videti uniformo vladnih vojakov.

Videoposnetek si lahko ogledate na tej povezavi. Pozor: vsebina vas lahko vznemiri.

Indonezijski minister za varnost Djoko Suyanto je dejal, da so bili mučitelji vojaki in da je predsednik države Susilo Bambang Yudhoyono že uvedel preiskavo. Po predvidevanjih naj bi bile žrtve iz vzhodne province Papua.

"V teku je obširna preiskava," je novinarjem po srečanju vlade, ki je razpravljala o posnetku, dejal Suyanto. Posnetek je potem, ko je prišel v javnost, sprožil številne obsodbe, tako s strani medijev, organizacij za varovanje človekovih pravic in sodstva. Suyanto je še dejal, da bodo proti mučiteljem ostro reagirali.

Po podatkih organizacije Human Rights Watch je bil posnetek posnet z mobilnim telefonom 30. maja.

Indonezija je nadzor na Papuo prevzela leta 1963 od Ninozemcev in oblast nad delom otoka uradno prevzela šest let kasneje. Organizacija za varovanje človekovih pravic je sporočila, da je v vojaških akcijah v zadnjih desetletjih v Indoneziji umrlo več kot 100 tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.