Svet
15 ogledov

"Uporniki bodo poraženi"

Valid Al Mualem EPA
Uporniki, ki se borijo proti vladnim silam v sirski gospodarski prestolnici Alep "bodo zagotovo poraženi", je dejal sirski zunanji minister med obiskom v Iranu.

"Vse protisirske sile so se zbrale v Alepu, da bi se borile proti vladi in zagotovo bodo poražene," je Valid al Mualem dejal na skupni novinarski konferenci v Teheranu z iranskim zunanjim ministrom Alijem Akbarjem Salehijem.

Oba ministra sta zatrdila, da se bosta njuni državi skupaj borili proti "zaroti sionističnega režima", katerega cilj naj bi bil strmoglavljenje vladajočega režima v Siriji. Salehi je države v regiji ob tem pozval, naj ne sledijo Izraelu.

"Iran in Sirija se strinjata, da se za zaroto proti sirskemu ljudstvu skriva sionistični režim, ki deluje kot vodja in glavni provokator te zarote. Sirija se bo proti temu borila in porazila oborožene teroriste, vključno s tistimi v Alepu," je izjavil al Mualem. Po njegovih navedbah naj bi bilo nekaj izmed aretiranih upornikov sicer pripadnikov teroristične mreže Al Kaida.

Salehi je ob tem opozoril, da bi posledice v primeru zaostritve razmer v Siriji in padca predsednika Bašarja al Asada "regijo in kasneje tudi cel svet pahnile v prepad".

"Naivno in iluzorno je misliti, da bi se v primeru zamenjave vlade v Siriji nova vlada lahko z lahkoto sestavila," je še poudaril. Sosednje države Sirije je pozval, naj resno premislijo o trenutni situaciji, sicer "bodo vsi izgubili", al Asad pa po njegovem mnenju potrebuje več časa za izvedbo obljubljenih reform.

Pomagale naj bi tudi ZDA

Sirija in Iran več držav v regiji, predvsem Savdsko Arabijo, Katar in Turčijo, obtožujeta pomoči upornikom v boju proti al Asadovim silam, pri čemer naj bi jim pomagale tudi ZDA, vse skupaj pa naj bi izvajali v podporo izraelskim ciljem.

Al Mualem je na novinarski konferenci še zatrdil, da Sirija proti opozicijskim silam ne bo uporabila kemičnega orožja. "Smo proti kakršni koli uporabi orožja za množično uničevanje in upoštevamo mednarodne predpise v povezavi z njim," je dejal al Mualem.

Zatrdil je tudi, da Sirija ne potrebuje vojaške pomoči Libanona in Irana. "Sirija ima močno obrambo in ne potrebuje nikakršne pomoči tujih sil," je dejal.

V Alepu sicer sirske vladne sile, okrepljene s tanki in helikopterji, že drugi dan pritiskajo na upornike, zaradi česar se številne države po svetu bojijo humanitarne katastrofe, sirska opozicija pa opozarja na nevarnost pokolov.

Komentarjev 2
  • URIAH HEEP 06:34 03.avgust 2012.

    jamčila za vrednost valute!Dolar je en navaden papir, FED dela denar iz nič, in ga posoja z obrestmi.To je čisto navadna kraja, s katero so zasužnjili že naše nerojene otroke na suženjstvo dolga, ki ga nikoli ne bomo ...prikaži več zmogli poplačati...

  • URIAH HEEP 06:31 03.avgust 2012.

    Tako kot v Egiptu, strmoglavljenju Gadafija, ki je za svoje državljane skrbel bolje, kako ostali na svetu, poskušajo še tle.Odzadaj so pravzaprav Bankirji-Rotschildi, ki hočejo pograbiti in pokrasti še to ljudstvo z ustanovitvijo svoje centralne banke... ob pomoči nastavljenih-podkupljenih ...prikaži več ljudi v ZDA, Franciji, Nemčiji, UN...Toliko kot je Gadafi storil za svoje ljudi, ni skoraj nihče drug nikjer.Libija je bila brez dolga, mladoporočencem je ob poroki namenila 50k USD za nakup stanovanja, brezplačno zdravstvo, kakovostno brezplačno šolstvo, ob nakupu avta je država povrnila 50% kupnine, gorivo po 0,14 centa...Strmoglavili so ga zato, ker se je prizadeval, da bi Afriške države prodajale goriva zahodnim državam v zlatnikih-zlatu.Zahodni narodi, predvsem Britanija in USA sta se usrala, ker zlata nimata in bi bil s tem Dolar postal navaden papir, kar tudi je.Federal reserve banka, namreč nima od leta 1940 dalje nobenega zlata v trezorjih, s katerim bi ga