Svet
10 ogledov

Uporniki pripravljeni izročiti črne skrinjice

let mh17 EPA
Malezijski strokovnjaki naj bi dosegli dogovor s proruskimi uporniki, ki so pristali na izročitev trupel in črnih skrinjic.

Svet z grozo spremlja dogajanje v vzhodni Ukrajini po tem, ko je bilo v četrtek tam sestreljeno potniško letalo. John Kerry od Moskve zahteva, da prevzame odgovornost za dejanje proruskih upornikov na vzhodu Ukrajine. Kerry je dejal, da je bolj ali manj jasno, da so letalo sestrelili proruski separatisti, orožje, ki jim je to omogočilo, pa so dobili od Rusije.

Obenem je izrazil ogorčenje nad tem, kako uporniki ravnajo s trupli. "Pijani separatisti so nalagali trupla na tovornjake in jih odvažali s prizorišča," je dejal za NBC. "Kar se dogaja, je groteskno in je v popolnem nasprotju z vsem, kar sta predsednik Putin in Rusija dejala, da bosta storila." Trupla so dva dni ležala v vročini na poljih, medtem ko so bili njihovi osebni predmeti raztreseni vse naokrog.

Vlak, na katerega so proruski separatisti na vzhodu Ukrajine naložili trupla žrtev nedavnega strmoglavljenja malezijskega letala, je po navedbah očividcev odpeljal z železniške postaje v kraju Torez v bližini Donecka. Kam je vlak s hladilnimi vagoni, v katerih je več kot 280 trupel žrtev strmoglavljenja, namenjen, uporniki niso sporočili. So pa nizozemski strokovnjaki za sodno medicino, ki so na vzhodu Ukrajine začeli pregledovati trupla, pred tem napovedali, da naj bi jih še danes prepeljali v kakih 300 kilometrov oddaljeni Harkov.

Obama Rusom: "Uporabite svoj vpliv!"

Ameriški predsednik Barack Obama je v izjavi pred Belo hišo zahteval takojšen in neoviran dostop za mednarodne preiskovalce do prizorišča sestrelitve malezijskega potniškega letala na vzhodu Ukrajine. "Kaj natančno poskušajo uporniki skriti," se sprašuje ameriški predsednik Obama, ki je obenem okrcal Ruse, češ da niso naredili dovolj za to, da bi upornike prepričali v sodelovanje s preiskovalci. Obama je uradno Moskvo pozval naj izkoristi vpliv, ki ga ima na upornike – ZDA trdijo, da jih oborožuje in uri prav Rusija – in jih prepriča naj vendarle začnejo sodelovati. "To je najmanj kar lahko Rusi storijo," je dejal. 

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je Rusiji sporočil, da je bilo dovolj in da mora nemudoma ukazati separatistom umik iz Ukrajine. Po njegovih besedah je Ukrajina pripravljena predati nadzor nad preiskavo kraja nesreče Nizozemski. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pa je ukrajinskim silam ukazal takojšnjo ustavitev vojaških aktivnosti v okolici kraja strmoglavljenja letala, da bi preiskovalcem olajšali delo. Zavzel se je tudi za udeležbo ruskih strokovnjakov pri preiskavi incidenta. Cilj je "maksimalna transparentnost", je dejal.

Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da morajo mednarodni preiskovalci dobiti varen dostop do prizorišča strmoglavljenja malezijskega letala. "Absolutno vse je treba narediti za njihovo popolno varnost in zagotovitev humanitarnih koridorjev, potrebnih za njihovo delo," je dodal. 

Družinam umrlih pet tisoč dolarjev

Iz letalske družbe Malaysian Airlines so sporočili, da bodo družinam umrlih v letalski nesreči plačali pet tisoč ameriških dolarjev. Poskrbeli bodo tudi za njihovo morebitno zdravniško pomoč in svetovanje, hotelsko namestitev in prehrano. "Sredstva, ki jih bomo porabili v ta namen imamo že pripravljena," so sporočili in ob tem dodali, da se finančna pomoč ne bo v končno odškodnino, ki bo dodeljena družinam žrtev.

O sestrelitvi tudi ZN

Varnostni svet Združenih narodov bo danes glasoval o resoluciji, s katero bodo obsodili zrušitev letala, zahtevali kazen za odgovorne in od oboroženih skupin zahtevali, da ne ogrozijo nedotakljivosti prizorišča tragedije. 

V resoluciji, ki jo je spisala Avstralija, ni uporabljena beseda sestrelitev, temveč zrušitev, kar naj bi kazalo na poskus doseganja kompromisa z Moskvo. Še vedno namreč ni jasno, ali bo Rusija podprla končno različico dokumenta. Uradna Moskva je zanikala vpletenost v tragedijo in zanjo okrivila ukrajinsko vojsko. Številni svetovni voditelji so opravili več telefonskih pogovorov s Putinom, ki pa zaenkrat še niso dosegli želenega učinka.

Preiskovalce še kar ovirajo

Avstralija je v Kijev poslala preiskovalce, ki pa jim ni bil omogočen dostop do prizorišča nesreče. Premier Tony Abbott je dejal, da je prišlo do napredka v pogovorih z ukrajinsko vlado, a da še vedno stvari ne tečejo tako, kot bi morale. "Vse skupaj je bolj podobno čiščenju vrta kot forenzični preiskavi. To je popolnoma nesprejemljivo."  

Po navedbah malezijskih oblasti Ukrajini še ni uspelo vzpostaviti varnega koridorja, ki bi preiskovalcem omogočil dostop do kraja strmoglavljenja. "Ukrajinska vlada je sporočila, da ne more zagotoviti varnosti mednarodne ekipe na in v okolici kraja nesreče," je dejal malezijski minister za promet Liow Tiong Lai, ki je v nedeljo pripotoval v Kijev.

"Pravila se pišejo s krvjo"

"Skupaj s stotinami drugih družb smo varno leteli na tej poti kar nekaj časa," je za CNN dejal komercialni direktor malezijske družbe Hugh Dunleavy. "Predvsem smo leteli po tej poti, ker so nam svetovali, da gre za varen koridor in da ne bo prišlo do incidentov." 

Po sestrelitvi malezijskega letala so letalske družbe izbrale druge poti. "Pravila v letalstvu so napisana s krvjo, ali mentaliteto nagrobnih spomenikov, če želite," je dejal letalski analitik Miles O'Brien. "Takole gre, ljudje umrejo in stvari postanejo varnejše." 

Les Abend, letalski analitik in komercialni pilot, je dejal, da pilotov izstrelki do minulega četrtka niso skrbeli. "Izogibanje izstrelkom ni del našega urjenja," je dejal in dodal, da se bodo navodila za pilote najverjetneje spremenila. "Zdaj imamo opravka z novo grožnjo. Zdaj smo izgubili življenja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.