Svet
15 ogledov

Uporniki v napadu ubili 26 turških vojakov

Turški specialec.
1/4
Reuters
Pripadniki Kurdske delavske stranke (PKK) so ponoči v Turčiji ubili 26 turških vojakov in jih 16 ranili. Turški specialci upornikom sledili v Irak.

Do spopadov je prišlo po tem, ko so kurdski uporniki v kraju Cukurca napadli turško vojašnico. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so pripadniki PKK davi okoli 1. ure napadli vojašnico v kraju Cukurca, sledili pa so spopadi, ki so trajali okoli 30 minut. Po poročanju medijev je turška vojska na spopade odgovorila z letalsko operacijo proti upornikom, v regijo pa so odpotovali načelnik generalštaba turške vojske in več poveljnikov turške vojske.

Najhujše izgube

Gre za najhujše izgube za turško vojsko po letu 1993, ko so kurdski uporniki ubili 33 turških vojakov. Število smrtnih žrtev tokratnega napada pa bi zaradi večjega števila huje ranjenih utegnilo še narasti.

Turški vojaki po besedah premierja Recepa Tayyipa Erdogana zdaj sledijo napadalcem in naj bi se pomaknili že okoli osem kilometrov globoko na ozemlje Iraka. Erdogan je sicer še poudaril, da bodo operacije izvedene v skladu z mednarodnim pravom.

Napadajo z letali

Vojaške tarče kurdskih borcev sicer napadajo tudi z letali. Po napadu so turški vojaki že ubili 15 bojevnikov PKK. V napadu naj bi jih sicer sodelovalo več kot sto.

V sosednji Irak so danes zjutraj že vdrli turški vojaški specialci, po poročanju agencij pa bi lahko sledilo vojaško posredovanje turške pehote, ki je na to že pripravljena. Turška vojska je tudi že odgovorila z letalskimi napadi na kurdske položaje na severu Iraka.

Ne bo terorizma

Po prepričanju Ankare se na severu Iraka zadržuje okoli dva tisoč borcev PKK, ki se pretihotapijo v Turčijo, kjer nato izvajajo napade na turške cilje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Turčije ne bo pretresel terorizem. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da to končamo," je v televizijskem nagovoru po spopadih dejal turški predsednik Abdullah Gül.

Erdogan je danes zaradi napadov odpovedal obisk v Kazahstanu, zunanji minister Ahmet Davutoglu pa obisk v Srbiji. Turški predsednik Abdullah Gül je napovedal, da bo maščevanje turških vojakov "zelo resno".

PKK se sicer bori za avtonomijo Kurdistana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.