Svet
12 ogledov

Uporniki vdrli v prestolnico

afriški upornik EPA
Položaj v Srednjeafriški republiki se znova zaostruje.

Koalicija oboroženih upornikov Seleka je napadla prestolnico Bangui in zasedla tudi predsedniško palačo, v kateri sicer ni bilo predsednika Francoisa Bozizeja. Upor v tej državi se vleče že nekaj časa, uporniki pa napovedujejo sestavo lastne vlade. Poveljnik uporniških sil Djouma Narkoyo pravi, da je današnji dan ključen. Uporniki državno vojsko tudi pozivajo, naj odloži orožje.

Narkoyo je dejal še, da so se uporniki pripravljeni sestati z regionalnimi afriškimi voditelji in pogovarjati o krizi v državi. Pogajanja z Bozizejem pa so zavrnili. Koalicija upornikov namerava sestaviti svojo vlado, je dodal.

Koalicijo upornikov, ki sicer ni najbolj trdna, sestavljajo pripadniki milic, ki so bile nekdaj del vojske, vendar so jo nato zapustili, ker naj bi Bozizejeva vlada prekršila določila mirovnega sporazuma iz leta 2007.

Upor v Srednjeafriški republiki se vleče že nekaj časa. Uporniki so decembra lani zavzeli več ključnih mest in rudarskih območij. Bozize je konec lanskega leta na pomoč pozval ZDA in Francijo, ki pa se v notranje zadeve te revne nekdanje francoske kolonije nista želeli vmešati. Na pogajanjih med uporniško koalicijo, vlado in političnimi strankami je bil nato v začetku letošnjega leta dosežen mirovni sporazum, ki pa je že padel v vodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.