Svet
35 ogledov

Uporniki vkorakali v center Tripolija

Z zahoda podprti uporniki so pred vrati Tripolija. Reuters
Libijski voditelj Gadafi pred nekaj urami sporočil, da se želi pogajati z uporniki. Na Twitterju že objave, da so ga ustrelili. Upornikom se je predala predsedniška straža. Samo v nedeljskih spopadih naj bi umrlo 1.300 ljudi.

Režim tik pred zlomom

"Začela se je ura nič. Ljudje v Tripoliju so se uprli," je sporočil Abdel Hafiz Ghoga, predstavnik Nacionalnega prehodnega sveta. Libijski uporniki naj bi nadzirali že vse dele prestolnice Tripoli.

Po poročanju Reutersa so letala Nata popoldne začela bombardirati Gadafijeve palače v Tripoliju.

Ob zadnjih dogodkih se je znova oglasil polkovnik Gadafi. Zatrdil je, da bo v Tripoliju ostal "do konca", podpornike pa pozval, naj mu poskušajo prestolnico ubraniti in osvoboditi upornikov. Kot je še povedal se boji, da bo "Tripoli gorel" in da bo podpornikom priskrbel orožje za boj proti upornikom.


Malik Al Abdeh, urednik sirske prodemokratične satelitske televizije Brada TC, je že večkrat na Twitterju objavil, da so Gadafija ubili. Noben drugi medij te informacije ni potrdil. Na večerni tiskovni konferenci je tiskovni predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim pozval k prekinitvi ognja in pogajanjem. Uporniki so že dejali, da so pripravljeni položiti orožje, če Gadafi odstopi.

Med tem se je predsedniška straža predala upornikom. Da je za Gadafija najbolje, da čim prej odstopi ter da je konec blizu, so mu zvečer sporočili predstavniki Nata in britanski premier Cameron. Že popoldne je nemška kanclerka Merklova dejala, da so se začeli zadnji dnevi tega režima.

Zajeli sinova

Uporniki so po svojih trditvah zajeli enega izmed Gadafijevih sinov, Saifa Al Islama Gadafija, ki je bil zelo pomemben del Gadafijevega režima v času vojne. Veljal je za naslednika dolgoletnega libijskega samodržca. Uporniki trdijo, da bodo z njim ravnali dobro in mu pošteno sodili zaradi vojnih zločinov.

Po navedbah upornikov se jim je predal še en sin, Mohamed, poroča Reuters.

Komentarjev 3
  • Marjan Valič 02:15 22.avgust 2011.

    edino.pravilno.da.sotakega.samodrsca.vrgli.z.oblasti.usa.pohvala.usem.ki.so.sodelovali

  • abcd1 20:43 21.avgust 2011.

    joj kok ste butsti libici....nevesti vi očitno kakšno svobodo prinaša amerika,,,sam poglejte irak, afganistan.....dans americani praznujejo...nove zaloge nafte se obetajo=)

  • Emin Kitajc 17:25 21.avgust 2011.

    GADAFI JE CAR KAJ BOJO TE AMERIŠKE PIČKE CELO ŽIVLENJE ŽIVIJO OD TUJIH ŽULJEV