Svet
17 ogledov

Uporniki zajeli sto vojakov

Uničenje po spopadih v Siriji. Reuters
Sirski uporniki so sporočili, da so med spopadi v največjem sirskem mestu Alep zajeli sto vojakov in pripadnikov prorežimske milice. Videoposnetek zajetja so objavili sirski aktivisti.

Posnetek prikazuje nekaj deset moških v civilnih oblačilih, ki sedijo na dvorišču. Video je posnel moški, ki se je predstavil za člana Svobodne sirske vojske, moški na posnetku pa so se predstavili kot pripadniki sirske vojske in prorežimske milice šabiha, poroča AFP.

Mednarodna skupnost je medtem vse bolj zaskrbljena nad razmerami v Alepu, kjer že več dni potekajo srditi spopadi med vladnimi silami in uporniki. V mesto se v zadnjih dneh zgrinjajo kolone tankov, vojaški helikopterji in letala, ki obstreljujejo uporniške soseske.

"S kopičenjem težkega orožja okrog Alepa se (sirski predsednik Bašar al Asad) pripravlja na nov pokol nad lastnim narodom," je izjavil tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva Bernard Valero.

Britanski zunanji minister William Hague pa je izrazil globoko zaskrbljenost ob novici o kopičenju vojakov in tankov okoli Alepa in poročilih, da je sirski režim že začel napad na mesto in njegovo civilno prebivalstvo.

"Ta popolnoma nesprejemljiva zaostritev konflikta bi lahko vodila v veliko izgubo civilnih življenj in humanitarno katastrofo," je poudaril Hague.

Italija pa je pozvala k "maksimalnemu pritisku" na Asada, da bi preprečili nove poboje. "Vsi morajo maksimalno okrepiti pritisk na Asada, da bi preprečili nov pokol," je poudaril vodja italijanske diplomacije Giulio Terzi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.