Svet
17 ogledov

Uporniki zavzeli Brego in Zavijo

Libijski uporniki in domačini proslavljajo. Reuters
Uporniki so danes zavzeli strateško pomembni mesti Brega in Zavija. Včeraj so po spopadih zajeli mesto Zliten, k njim pa je prestopil tudi nekdanji libijski premier.

Uporniki so danes zavzeli še strateško pomembni mesti Brega in Zavija. Kot je zatrdil predstavnik upornikov, so danes zavzeli industrijsko cono v Bregi na vzhodu države, tako da je zdaj pod njihovim nadzorom celotno mesto, pomembno za naftno industrijo. Po več dneh spopadov so uporniki zavzeli tudi Zavijo, ki se nahaja le 50 kilometrov vzhodno od Tripolija.

Včeraj je iz Tripolija z družino zbežal nekdanji libijski premier in desna roka polkovnika Gadafija, Abdel Salam Džalud je skupaj z družino zbežal. Pridružil se je upornikom. "Z Gadafijevim režimom je konec," naj bi povedal ob prebegu. Z Gadafijem sta bila sicer že dolga leta sprta.

Njegov prebeg k upornikom je še en udarec režimu, ki ga je v zadnjih dneh zapustilo več visokih predstavnikov. Ta teden so viri v Tripoliju poročali, da je domnevno v Egipt zbežal vojaški poveljnik in dolgoletni tesen zaveznik Gadafija, poveljnik Masud Abdul Hafiz, v Kairo pa je z zasebnim letalom z devetimi družinskimi člani na "turistični obisk" v ponedeljek prispel Gadafijev minister za notranje zadeve Nasr Mabruk Abdulah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.