Svet
8 ogledov

Uporniki želijo kopensko posredovanje

(Foto: Epa) Žurnal24 main
Uporniki v Misrati so Veliko Britanijo in Francijo prosili, naj jim v pomoč pošljeta kopenske enote. Gadafijev sin Saif al Islam je medtem izrazil prepričanje, da bodo sile njegovega očeta zmagale.

Uporniki v Misrati, ki je že dneve tarča silovitih napadov sil libijskega voditelja Moamerja Gadafija, so Veliko Britanijo in Francijo prosili, naj jim v pomoč pošljeta kopenske enote. Gadafijev sin Saif al Islam je medtem izrazil prepričanje, da bodo sile njegovega očeta zmagale, poročajo tuje tiskovne agencije.

Član nacionalnega sveta v Misrati Nuri Abdulah Abdulati je pojasnil, da prej niso želeli prihoda tujih vojakov v državo, a je to bilo, še preden je Gadafi začel obstreljevanja z letali in raketami. "Zdaj gre za življenje in smrt," je poudaril in dodal, da za pomoč kopenskih sil prosijo na podlagi "humanitarnih in islamskih načel, da nekdo pride in ustavi ubijanje".

Gadafijev sin: Razmere se spreminjajo v naš prid
Uporniki v Misrati, ki jo Gadafijeve sile oblegajo že več kot en mesec, še posebej silovito pa zadnjih deset dni, nimajo neposrednega stika s koalicijskimi silami. Abdulati je povedal, da je prošnjo poslal minuli teden prehodnemu nacionalnemu svetu v Bengaziju, da pa doslej še niso prejeli odgovora.

Medtem je Gadafijev sin Saif al Islam izrazil prepričanje, da bodo uporniki premagani. "Razmere se vsak dan spreminjajo nam v prid," je dejal na srečanju v mestni hiši, ki ga je prenašala televizija Allibya.

Dodal je, da se Gadafijev režim ne bo maščeval upornikom, ker so ga hoteli strmoglaviti. Opozoril pa je, da bodo na uporabo nasilja "odgovorili z nasiljem". Za upornike v Misrati in Zentenu je dejal, da so "preprodajalci mamil ali poslovneži, ki se želijo izogniti plačilu milijonskih posojil".

Francija proti napotitvi kopenskih enot
Francoski zunanji minister Alain Juppe je sicer že prej dejal, da Francija odločno nasprotuje napotitvi kopenskih enot v Libijo, tudi posebnih enot, ki bi vodile letalske napade. Premier Francois Fillon pa je na drugi strani napovedal okrepitev francoskih vojaških prizadevanj z letalskimi silami, da bi Gadafijevim silam preprečili napade na civiliste.

Britanski zunanji minister William Hague je v torek sporočil, da bo Velika Britanija libijskim upornikom poslala 20 vojaških svetovalcev, ki pa ne bodo sodelovali pri urjenju ali načrtovali vojaških operacij proti Gadafijevim silam. Pomagali jim bodo pri razvoju vojaške organizacijske strukture, komunikacij in logistike ter koordinirali človekoljubno pomoč in nudenje zdravniške pomoči.

Libijski zunanji minister Abdelati Labidi je za BBC že ocenil, da bo njihov prihod škodil možnostim za mir v državi in da bo podaljšal spopade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.