Svet
13 ogledov

Uprli so se učitelji

Spopad policije in učiteljev v Mehiki
1/5
Reuters
V spopadih med policijo in protestniki v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico je bilo v petek ranjenih najmanj 40 ljudi.

Policija je posredovala proti protestnikom, ki so vztrajali na osrednjem trgu Zocalo, ki so ga sicer v zadnjih treh tednih zasedli nezadovoljni učitelji. Večina se jih je sicer še pred posredovanjem policije umaknila s trga.

Številni protestniki so nosili maske ter bili oboroženi s kovinskimi in lesenimi palicami, na policijo pa so metali molotovke in kamenje. Policija je proti njim uporabila solzivec in vodne topove ter pridržala 31 oseb. Učiteljev med njimi ni bilo, je povedal vodja zvezne policije Manuel Mondragon y Kalb.

Proti reformam

Nezadovoljni učitelji so trg zasedli pred tremi tedni v znak protesta proti reformam na področju šolstva, ki jih je odobril predsednik države Enrique Pena Nieto. Pred iztekom roka, ki so ga določile oblasti, se jih je večina umaknila s trga, medtem ko jih je nekaj sto vztrajalo.

Policija je imela nalogo izprazniti trg pred praznovanjem dneva neodvisnosti, ki ga bodo v nedeljo in ponedeljek obeležili s proslavo ter vojaško parado.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 20:40 14.september 2013.

    Slovenčki bi šli malo po jajca v Mehiko, ker jih vi žal nimate.