Svet
45357 ogledov

Ura sodnega dne nevarno blizu polnoči

ura sodnega dne Profimedia
Kazalci t. i. ure sodnega dne (Doomsday Clock), ki ponazarja nevarnosti za človeštvo, je nevarno blizu polnoči.

Organizacija Bulletin of the Atomic Scientists je sporočila, da se je t. i. ura sodnega dne nevarno približala polnoči. Oddaljena je le 90 sekund, kar se ni zgodilo še nikoli. Pred tem so bili kazalci omenjene ure od polnoči oddaljeni 100 sekund, kjer so se ustavili leta 2020. 

Dejali so, da "tanko prikrite grožnje Rusije z uporabo jedrskega orožja opominjajo svet, da je stopnjevanje konflikta - po naključju, namenoma ali zaradi napačne ocene - gromozansko tveganje. Možnost, da bi konflikt komu ušel izpod nadzora, ostaja velika," opozarjajo. 

Izpostavili so, da je zadnji jedrski sporazum med Rusijo in ZDA "v nevarnosti". "Če obe strani ne bosta obnovili pogajanj in poiskali osnove za nadaljnje zmanjšanje, bo pogodba prenehala veljati februarja 2025. To bi pomenilo konec medsebojnih pregledov, poglobilo nezaupanje, spodbudilo jedrsko oboroževalno tekmo in povečalo možnosti za jedrski spopad," pojasnjujejo. Opozorili so na dejstvo, da Kitajska, Severna Koreja, Iran in Indija povečujejo svoje jedrske zmogljivosti. 

K odločitvi za premik ure za deset sekund bliže polnoči so pripomogli tudi okoljska kriza, naraščajoče število bioloških groženj, širjenje dezinformacij in motečo tehnologijo. 

Odbor sestavljajo znanstveniki in drugi strokovnjaki z obsežnim znanjem s področja jedrske tehnologije in okolja. 

Mary Robinson, prva predsednica Irske in nekdanja visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice, je dejala, da je ura sodnega dne alarm za vse človeštvo. "Smo na robu prepada, a naši voditelji ne delajo dovolj hitro in v dovoljšnem obsegu, da bi zagotovili miren planet, primeren za življenje," je opomnila. "Znanost je jasna, a manjka politične volje. To se mora v 2023 spremeniti, če želimo preprečiti katastrofo." Med področji, na katerih je treba delati, je izpostavila zmanjšanje emisij ogljika, krepitev pogodb o nadzoru orožja in vlaganje v pripravljenost na morebitne pandemije. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 23
  • Skias 11:09 25.januar 2023.

    Komentarji nehajte bluziti o levih in desnih saj so vsi enaki! Aja pripravite denarnice, da boste plačali za vse to zadolževanje, ki se izvaja že cel čas!

  • Tomaz_321 05:50 25.januar 2023.

    Vsaka zvezda ugasne, in vsak planet "umre". Zemlja ni nobena izjema. Bomo pač z Zemljo vred v vesolju kot eksplozija...! Ni nam več pomoči!

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 05:04 25.januar 2023.

    Ura zahodnega sprenevedanja in bebavosti je že dve zjutraj....Rusi so polnih osem let opozarjali na klanje rusko govorečih Ukrajincev v Donbasu s strani naci ukrajinskih enot..In potem so bili ogorčeni in presenečeni, ko se je Putin odločil urediti zadevo...Tudi tokrat ...prikaži več je bil popolnoma jasen..RUSIJA BO UPORABILA JEDRSKO OROŽJE, LE, ČE BO OGROŽEN NJEN OBSTOJ...To pa glede na stanje na fronti ni slučaj..Bodo pa uporabili močnejša orožja v primeru novih pošiljk zahodnega orožja..