Svet
2 ogledov

Uradno: Irska prosi

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Irski finančni minister je danes napovedal, da bo Irska unijo in Mednarodni sklad uradno zaprosila za pomoč. Finančni ministri območja evra o pomoči že razpravljajo.

O pomoči Irski je včeraj naš premier Pahor govoril s šefom skupine držav v območju evra Junckerjem. Med drugim je po pogovoru povedal, da pričakuje, da bodo Slovenci na koncu pričakovano pomoč razumeli ter da je Slovenija za pomoč gospodarsko dovolj zrela. Članek v povezavi.

Finančni ministri skupine gospodarsko najmočnejših držav (G7) bodo nocoj preko telekonference govorili o Irski, ki je danes napovedala, da bo zaprosila za mednarodno pomoč za izhod iz krize, je francoska tiskovna agencija AFP izvedela iz diplomatskih virov.

Pogovori naj bi sledili nocojšnji telefonski konferenci finančnih ministrov območja evra.

Uradna potrditev, da bo Irska prosila za pomoč
Kot je za irski radio RTE danes pojasnil minister Brian Lenihan, gre za več deset milijard evrov. Natančno koliko, naj bi bilo odvisno od pogajanj. Minister je pri tem priznal, da so težave, s katerimi se sooča Irska, postale prevelike, da bi jih država lahko rešila sama.

Minister naj bi predlog za zaprosilo pomoči še danes predstavil vlade; na seji vlade bodo sicer obravnavali novi varčevalni program, s katerim naj bi Irska do leta 2014 privarčevala 15 milijard evrov.

Reševanje bank
Lenihan je še ponovil, da bo šlo pri finančni pomoči za odprtje kreditne linije, s čimer bi Irska dokazale trgom, da nima problema z likvidnostjo in da ima dovolj rezerv.

Irska ima zelo velike težave s stabilizacijo finančnega sektorja, ki se je zaradi poka nepremičninskega balona in številnih slabih naložb v času finančne krize znašel tik pred propadom, država pa je zanj že namenila milijarde evrov.

Konec septembra so v Dublinu razkrili, da bo morala Irska letos za reševanje bančnega sektorja nameniti še 12 milijard evrov, zaradi dodatnih stroškov za reševanje javnofinančnega sektorja pa bo irski javnofinančni primanjkljaj letos dosegel okoli 32 odstotkov bruto domačega proizvoda.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.